Eltefrie surdeigsrundstykker

Eltefrie surdeigsrundstykker

Hanne Storhaug Jensen
Hanne blogger på spirenemat.no. Hun er kokk, ernæringsfysiolog og medisinstudent på fjerde året. Hun er også utdannet yogalærer fra India. Hanne har et stort engasjement for bra mat og ernæring. Hun er opptatt av at maten vi spiser skal være næringsrik, og mener at den beste maten er den vi lager selv.
Publisert første gang: 04.10.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
Karbohydrater: ca. 40 gram per 100 gram

Enklere surdeigsbakst enn dette finner du ikke! Oppskriften ser lang ut, men alt du skal gjøre er å blande litt mel og vann i tre omganger. Belønningen er næringsrike, saftige og smakfulle rundstykker – og det med kun fem minutter jobb! Dette kan alle klare!

Annonse

Du trenger:

Surdeigsstarter

 • Mel, sammalt og siktet (emmer, landhvete, ølandshvete, enkorn, kjempedurum, spelt eller vanlig hvete)
 • Vann, ca 30 grader
 • Salt

Oppskrift på surdeigstarter finner du her.

Steg 1 (dag 1, morgen): Mat starteren

 • 10 g gammel starter
 • 40 g mel, helst 50/50 sammalt og siktet mel
 • 50 g vann, ca 30 grader

 Fremgangsmåte

Ta starteren ut av kjøleskapet og mat den på vanlig måte, f.eks. 10 g gammel starter, 50 g vann (ca 30 grader) og 40 g mel (50/50 fint og sammalt). La starteren stå på i romtemperatur minst 6-8 timer, eller til du kommer hjem igjen. Du skal ikke gå til neste steg før starteren har vokst til minst dobbel størrelse og det er mange små bobler langs sidene og på toppen (det tar ca 6-8 timer).

Les mer om mating av starter her! 

Kast resten av den gamle starteren, eller bruk den i pannekakerøre.

Steg 2 (dag 1, ettermiddag): Frisk opp starteren

 • 40 g gammel surdeigsstarter
 • 30 g emmer, landhvete, ølandshvete, enkorn, kjempedurum, spelt eller vanlig hvetemel
 • 30 g vann, ca 30 grader

Fremgangsmåte

Dette blir en ny mating, bare med litt andre mål. Bland 40 g boblende surdeig (som du matet i dag morges), 30 g mel (gjerne 50/50 siktet og sammalt) og 30 g vann (28-32 grader) i bakebollen. Samle deigen og dekk til bollen med et klede. Surdeigen skal stå i romtemperatur 2-4 timer før du sjekker om den er klar (se neste steg). Sett surdeigstarteren (ikke det som er i bakebollen men starteren) tilbake i kjøleskapet.

Annonse

TIPS!

Når du skal måle mange ingredienser i samme bolle kan du trykke på «tare» mellom hver gang. Da nullstiller vekta seg og det blir enkelt å måle neste ingrediens.

Surdeigen er klar når den flyter i vann, se neste steg.

Steg 3 (dag 1, kveld): Sett deig som skal stå over natta

 • 100 g frisk, boblende surdeigsstarter (den har du satt på steg 2)
 • 600 g emmer, landhvete, ølandshvete, enkorn, kjempedurum, spelt eller vanlig hvete
 • 500 g vann, ca 30 grader
 • 12 g salt

Sjekk om surdeigen er klar ved å legge en liten klump i vann; når den flyter er surdeigen ferdig (flyter den ikke kan du prøve igjen om en times tid) og du kan sette deigen:

Surdeigsstarteren er ferdig når den flyter i vann.

Ha i 500 g vann først (ca 30 grader), rør så inn 600 g mel og 12 g salt. Du kan gjerne bruke en blanding av siktet og sammalt (helst finmalt, det gir bedre konsistens) mel. Bruker du mer enn 50% sammalt blir rundstykkene mer kompakte (men også mer næringsrike). La deigen stå i romtemperatur gjennom natta, gjerne 12 timer eller lenger.

TIPS!

Hvis surdeigen ikke flyter etter 4 timer (dette kan skje hvis starteren er lite aktiv, vannet har vært for kaldt eller det er veldig kaldt i rommet) og du MÅ gå å legge deg, kan du sette deigen likevel. Da bør vannet være 32 grader og du kan gjerne pakke inn bollen slik at den holder varmen litt (evt. sette den på badet eller et annet lunt sted).

Steg 4 (dag 2, morgen):

Sett på ovnen på 225 grader (over- og undervarme). Ha mel på bakebenken og skrap deigen forsiktig ut. Brett deigen forsiktig sammen fra begge sidene, slik at det blir lang pølse. Skjær av passe stykker og legg de forsiktig på et bakebrett med papir under. Bruk gjerne litt mel på hendene hvis deigen kleber.

Det viktigste her er å behandle deigen forsiktig slik at ikke luften går ut av den. Ingen klemming eller elting!

Steg 5: (dag 2, morgen):

Stekes i 22-25 minutter. Rundstykkene er som regel ferdige når de er lett gylne på toppen og lyder hult når man banker under. Er du usikker kan du måle temperaturen i midten av rundstykkene, den skal være 99-100 grader. Avkjøl rundstykkene på rist. Når de er avkjølte oppbevares de i romtemperatur under et klede.

Les også: Bli en surdeigsbaker du også!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: