Søtpotetmuffins med blåbær & peanøttsmør
Karbohydrat per muffins: ca 25 gram
Hvorav fiber: ca 7 gram
Muffins er raskt og enkelt bakverk, som også er mulig å lage i næringsrike og mer blodsukkervennlige varianter.
Denne utgaven med mye nøtter og deilig krydder er rike på både god smak og fantastiske næringsstoffer. Nøttene gjør muffinsene rike på umettede fettsyrer. Muffinsene er også rike på fiber fra søtpotet, nøtter og havregryn.
Visste du at det er superenkel å lage eget mel av havregryn, og at havre har en hel haug med helsefordeler?
PRØV OGSÅ: Oppskrift på lavkarbo vannbakkels med krem
Tips! Slik lager du havremel
Du lager enkelt ditt eget havremel ved å mikse havregryn til fint mel i en blender eller food prosessor. Bruk glutenfrie havregryn hvis du ønsker et helt glutenfritt mel.
Havremel er rikt på fibertypen betaglukan, som har kommet svært godt ut i flere studier. Betaglukan er vist å senke kolesterolet, noe som kan være viktig for god hjertehelse*. Havrefiber kan også være med på å normalisere blodsukkeret raskere etter et måltid*.
PRØV OGSÅ: Sjokoladekuler med havre og sesamfrø
Ingredienser
Oppskrift til 12 stk
1 stor søtpotet
3 egg
3 ss kokosolje / smør
2 ss peanøttsmør
7 dl havregryn
3 dl nøtter (jeg brukte 50/50 mandler/hasselnøtter)
2 dl kokosmasse
1 dl sukrin gold, eller annen søtning etter ønske
1 klype salt
1 ts kardemomme
1 ss kanel
1 ts bakepulver
1 ss fiberhusk / psyllium husk
1 dl melk
ca 200 g blåbær
Fremgangsmåte
1. Skrell søtpoteten, del den i små biter, og kok bitene møre.
2. Mal mel av nøtter, havregryn og kokosmasse. Vend alle de tørre ingrediensene sammen i en bolle.
3. Ha smeltet kokosolje/smør, egg, peanøttsmør og kokt søtpotet i en blender eller food prosessor og kjør det til en glatt masse.
4. Vend søtpotetmassen inn i det tørre. Vend tilslutt inn melk og blåbær. Fordel røra i 12 muffinsformer, og stek ved 200 grader i ca 20-25 min, til muffinsene er faste inni og gyllende utenpå.
PRØV OGSÅ: Saftig krydderkake med bær
Kilder:
– Rgia A Othman, Mohammed H Moghadasian, and Peter JH Jones. Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan. Nutrition Reviews, 2011 69(6):299–309. doi:10.1111/j.1753-4887.2011.00401.x
– Kosthåndboken – veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten, 2012
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.