vannbakkels

Oppskrift på lavkarbo vannbakkels med krem

Benedikte Knudsen
Jeg elsker søtsaker og rask hverdagsmat, men da jeg fikk diagnosen diabetes type 1 i voksen alder, endret jeg kostholdet mitt til “min type1 mat”. Jeg har utdannelse innen kostholdsernæring og lager hverdagsmat på helt nye måter.
Karbohydrater: 1 per vannbakkels

Ja, så ble det vannbakkels etter litt prøving og feiling. Jeg har brukt Suma xanthan gum 100 gram, som bindemiddel.

Ikke alle vet hva dette er, så her er en liten forklaring: Xanthan gum er en nødvendig ingrediens i lavkarbobakst. Den hjelper med å binde ingrediensene sammen. Man kan ofte oppleve at glutenfri bakst smuldrer. Som regel trenger du små mengder, som for eksempel 1ts i en brødoppskrift. Den er også super å bruke som fortykningsmiddel i sauser. Husk bare å sikte det i og piske kraftig.

Jeg bruker noen ganger Johannesbrødkjernemel, men da må du doble mengden. Så her vil nok Xanthan gum være et rimeligere alternativ. I tillegg er sistnevnte rett og slett en erstatning for gluten. Det er laget ved fermentering, i dette tilfelle ved at sukker er «fordøyd» av bakterier. Den består av fiber, som ikke bli tatt opp i fordøyelsen. Derfor inneholder den ikke kalorier eller næring, og er da lavkarbo.

Du må også passe på at du kjøper en glutenfri Xanthan gum, da noen er laget fra hvete.

Dette trenger du:

Deig:

  • 30 gr. smør
  • 2 dl vann
  • 25 gr. fettredusert mandelmel
  • 5 gr. Xanthan gum
  • 2 egg

Fyll:

  • 1,5 dl fløte
  • 1 dl sukrinmelis

Slik gjør du: 

Deig:

  • Kok opp vann og smør.
  • Bland mel og Xanthan gum.
  • Ha melblandingen i en kjøkkenmaskin med kniv, og tilsett det kokende vannet. Dette skal blandes til en glatt og tykk røre. Avkjøl og bland så eggene godt inn i deigen.
  • Sett vannbakkels med skje på bakepapir. Jeg fikk 8 stykker. (Bilde 1 – vannbakkelsdeig)
vannbakkels

Foto: Benedikte Knudsen

  • Stek på 200 grader midt i ovnen i 30 min. Husk å ikke åpne ovnsdøra underveis, da faller kakene lett sammen. (Bilde 2 – vannbakkels etter steking)
vannbakkels

Foto: Benedikte Knudsen

  • Avkjøl vannbakkelsene og del i to.
vannbakkels

Foto: Benedikte Knudsen

  • Lokket kan godt henge litt igjen i bunnen.
  • Skru ned til 170 grader og sett de inn i stekeovnen igjen på øverste hylle i 10-15 min. (ikke svi vannbakkelsene) Da blir deigen akkurat slik den skal være. (Bilde 3 – delte vannbakkels)

Fyll:

  • Visp kremfløte stiv sammen med surinmelis.
  • Fyll så vannbakkelsene med krem og pynt med sukrinmelis.

God fornøyelse 🙂

LES OGSÅ: Deilige lavkarboboller med søt glasur

For flere deilige oppskrifter se: www.mintype1mat.no

Del: