Er diabetes en fordel eller en ulempe når man er jobbsøker?

Er diabetes en fordel eller en ulempe når man er jobbsøker?

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 23.11.16 | Sist redigert: 26.11.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

For meg har det alltid vært viktig å være åpen rundt det med å ha diabetes. Men jeg kan ikke unngå å lure på om dette påvirker mine muligheter som jobbsøker?

Annonse

At jeg har diabetes er selvfølgelig ikke noe jeg går rundt i gatene og roper etter vilt fremmede folk, men blant venner, familie, skole og jobb har jeg aldri holdt dette hemmelig.

Nå når jeg er midt i jobbsøking begynner jeg faktisk å lure. Jeg er utdannet innen helsevesenet og mener jeg har en klar fordel ved å ha diabetes og ha inngående kunnskap om dette.

Men er det virkelig bare en fordel? Eller havner jeg nederst i bunken? Det blir opp til hver enkelt, men jeg må velge å se på det som en fordel.

Derfor nevner jeg dette i jobbsøknaden og har nevnt det i de intervjuene jeg har vært på. I de jobbene jeg har hatt tidligere, har jeg ikke fått indikasjoner på at dette er feil.

LES OGSÅ: Passer diabetes med drømmejoben?

Annonse

Diabetes er noe du har, ikke noe du er

Jeg er jo ikke diabetes. Jeg har diabetes. Diabetes er og blir en del av meg enten jeg vil eller ei. Jeg mener det blir å lure arbeidsgiver ved å ikke nevne dette fra starten av.

Jeg må innrømme at jeg aldri har hatt noen problemer med skole eller arbeidsgiver i tidligere jobber rundt diabetesen. Selv om jeg har måttet ta hensyn til legebesøk, følinger og eventuelle andre ting som dukker opp.

Jeg har også skjønt det slik at de aller fleste har gode opplevelser rundt dette også. Og slik håper jeg det fortsetter slik at man skal føle seg trygg.

Jeg ville ikke skrevet opp diagnosen i en søknad, dersom dette ikke er en ressurs i jobben man søker på.

Bet sjefen min i fingeren

Det er også viktig for meg at kollegaer skal føle seg trygge dersom jeg skulle få lavt blodsukker, og dette er jo noe som faktisk skjer innimellom.

Jeg har hørt om arbeidstakere som ikke har vært åpne rundt dette overhodet, og det har endt uheldig ettersom man kan bli oppfattet som beruset og epileptisk.

Min tidligere sjef opplevde å bli bitt i fingeren av meg da han gjorde så godt han kunne å få i meg noe søtt når jeg hadde en skikkelig føling. Heldigvis steg blodsukkeret relativt raskt og fingeren var like hel.

Han visste hva det var og hva han skulle gjøre selv, så jeg ble godt ivaretatt i en litt hektisk situasjon.

LES OGSÅ: – Har jeg en ubevisst angst for føling?

Min svakhet er også min styrke

Jeg ville ikke skrevet opp diagnosen i en søknad, dersom dette ikke er en ressurs i jobben man søker på. Dette kan være noe man nevner i intervjuet om det skulle passe, eller tar det opp når det måtte passe.

Jeg fortsetter å søke på samme måte som tidligere. Jeg føler meg mer ressurssterk i møte med andre personer med diabetes i min jobb som apotektekniker. Jeg vet faktisk hva de prater om fordi jeg kjenner det på kroppen hver dag.

Det er uansett ikke bare enkelt dette her. Hvor åpen er du om din diabetes? Hvordan reagerte din arbeidsplass på denne informasjonen?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: