– Hold hodet kaldt og humøret oppe

– Hold hodet kaldt og humøret oppe

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.

Det kommer som et sjokk for alle foreldre når barnet deres får diabetes. Her forteller to foreldre om hvordan de taklet det.

Accu-Chek Guide

For ett år siden ble Julie Bloms fireårige datter Sophie (på bildet over) innlagt på grunn av mistanke om diabetes. Måneden i forveien hadde hun spist mindre og mindre, og hun drakk to liter vann fra hun kom hjem fra barnehagen til hun skulle i seng. Hun våknet om natten og skulle tisse, og ofte var hun så forvirret da hun våknet at hun ikke fant veien til toalettet selv.

– Jeg hadde en formodning om at det kunne være diabetes, og jeg spurte legen vår, men fikk vite at det sikkert bare var en kort periode, og at det ville gå over igjen, forteller Julie Blom.

Like etter hadde Sophie fødselsdag, og etter at et familiemedlem som ikke hadde sett henne på en stund, påpekte at hun var blitt så tynn, insisterte Blom på å få datteren undersøkt ordentlig. Det viste seg da at Sophie hadde diabetes.

Kom som et stort sjokk

Som alle andre foreldre som får den beskjeden, var diagnosen et stort sjokk for Blom. Mannen hennes var i Kina på forretningsreise, så moren hennes var med henne og Sophie på sykehuset for å støtte henne.

– Jeg var så fortvilet, husker Julie Blom. – Jeg satt ute på venteværelset og gråt, jeg kunne rett og slett ikke overskue hva som ventet, sier hun.

Accu-Chek Guide

Sophie ble lagt inn på barneavdelingen på Hillerød Sykehus, og der ventet det heldigvis både henne og familien en, etter omstendighetene god opplevelse. Så god at Sophie senere insisterte på å kle seg ut som sykepleier til fastelavn.

Pumpen er best

Nicolei Jørgensens 16-årige datter Michella har hatt diabetes i knapt ti år, og han husker tydelig sjokket hun fikk diagnosen. Michella hadde ikke hatt de typiske symptomene, så faren var helt uforberedt på nyhetene.

– Det var et stort sjokk. Det føles som en tragedie når du får vite at det elskede barnet ditt er sykt, sier han.

Accu-Chek Combo. Foto: Roche / Accu-Chek

Accu-Chek Combo. Foto: Roche / Accu-Chek

Nicolei Jørgensen, som arbeider som tekniker i Parken i København, tok foreldrepermisjon i tre måneder, slik at de kunne få full kontroll over Michellas diabetes. Det var ikke lett. Etter å ha eksperimentert både med pumpe og penn i flere omganger har Michella nå fått en Accu-Chek Combo insulinpumpe, og det fungerer veldig bra for henne.

Etter noen måneder med penn fikk også Sophie en Accu-Chek Combo insulinpumpe til hennes egen og familiens store tilfredshet.

– Det var en ’honeymoon-periode’ hvor det fungerte med pennen, men i det lange løp er det vanskelig for et så lite barn som Sophie var å forstå at hun ikke bare kan ta et stykke knekkebrød her og nå fordi vi skal telle karbohydrater først, så der er pumpen mye bedre,» sier Julie Blom.

Cøliaki er den største omveltningen

Både Michella og Sophie har fått cøliaki som følge av diabetesen, og Nicolei Jørgensen og Julie Blom er enige om at glutenallergien faktisk har vært den største omveltningen å skulle forholde seg til.

– Det har blitt enklere med tiden fordi Michella nå er i en alder hvor hun selv tar mye ansvar for sykdommen sin, men det var overveldende i begynnelsen fordi det plutselig var så mye nytt å forholde seg til, husker Jørgensen.

Se lyst på det!

For Julie Bloms familie har diabetesen medført at både hun selv, mannen og sønnen mer eller mindre følger Sophies kostholdsplan. Det eneste unntaket er at Julie selv baker glutenfritt brød til Sophie.

– Vi har alltid levd sunt, men det har helt klart krevd noen justeringer, sier hun.

– Jeg baker glutenfrie pølsebrød til Sophie som hun får med når hun skal i bursdager, så hun ikke skal føle at hun lider noen nød. Og noen ganger blir hun lei seg hvis det er noe hun ikke kan få fordi det inneholder gluten, men så snakker vi om det, og jeg forklarer henne at hun får vondt i magen, men at hvis hun virkelig gjerne vil, så kan hun få lov, sier hun.

Det er et stort sjokk, men det er viktig at vi ikke hindrer barna i å ha det gøy.

Nicolei Jørgensen

– Sophie er en kjempetøff liten jente, og hun takler sin diabetes og de begrensningene som følger med, veldig bra. Hun skal begynne på skolen etter sommeren, og jeg har snakket mye med foreldrene til en gutt i klassen til sønnen vår, som også har diabetes. Der har jeg fått gode råd om hvordan vi skal gripe det an, forteller Julie.

Fit for fight

Sophie er tilbake i sin gamle form og er helt fit for fight. Også Michella har det godt etter noen år da det har vært vanskelig for henne og Nicolei Jørgensen å holde henne velregulert.

– Det går jevnt fremover, og det er godt å se. Det viktigste i verden for foreldre er jo at barna trives og har det godt, sier Jørgensen.

Hans beste råd til andre foreldre til barn med diabetes er å holde hodet kaldt og humøret oppe.

– Det er et stort sjokk, men det er viktig at vi ikke hindrer barna i å ha det gøy. Det er selvfølgelig veldig ergerlig at Michella har diabetes, men det står ikke i veien for noe. Hun kan være med på alt på tross av sin diabetes, sier han.

– Det er et stort lyspunkt at det er så mye hjelp å få, og at det er så mye man kan gjøre for at barna skal få et normalt liv. Det kan være vanskelig å bevare optimismen i perioder, men det er du nødt til, for ellers går det i stå for alle, avslutter han.

Tekst: Andrea Bak
Foto: Sara Skytte
0/5 (0 Reviews)
Del: