Hvorfor holde deg i form?
Å holde deg i form er aldri en dum ting å gjøre, men har du diabetes kan du få en ekstra gevinst ved å trene.
Den absolutt største grunnen til å holde seg i form og være aktiv når man har diabetes, er at det både hjelper på kontroll av blodsukkeret, og kan hjelpe med å forebygge senkomplikasjoner.
Trening hjelper med å forbedre insulinsensitivitet, noe som gjør at man etter en økt vil trenge en mindre mengde insulin. Noe som er positivt, samtidig som man må være påpasselig med mengden insulin.
Trening hjelper å holde hjertet friskt, og er forebyggende med tanke på blokkerte blodårer.
LES OGSÅ: Tren smart
Andre fordeler:
- Lavere blodtrykk
- Bedre kontroll på vekt
- Sterkere muskler
- Sterkere bein
- Mer energi
LES OGSÅ: Boost treningsgleden
Treningstyper
Det absolutt viktigste er at man holder seg aktiv på den måten som passer best for deg. Bare det å gå en tur, sykle til jobb, gå til butikken og all annen form for aktivitet er bra.
Personlig sverger jeg til styrketrening, med innskudd av kondisjonstrening. Begge former har en effekt på insulinsensitiviteten. Hvor mye insulinmengden forminskes etter og under økten avhenger av treningsformen og intensiteten på treningsøkten man utfører.
Kondisjonstrening i form av jogging, løping, sykling og roing med moderat intensitet forbrenner primært glukose når man utfører økten. Dette vil føre til at blodsukkeret for noen kan synke raskt og at man trenger vesentlig mindre insulin til måltidet før treningen.
LES OGSÅ: Å finne mening med trening
Styrketrening forbrenner glukose, men også fett. Og med mindre man trener med veldig høy intensitet, vil man ikke merke et like stort fall i blodsukkeret.
Etter-effektene er at du får et mindre behov for insulin med en større treningsmengde, og personlig har jeg minsket lantus med 1/4 etter at jeg økte treningsmengden til 5 økter i uken.
Dette kan variere veldig fra person til person, og jeg skal ikke påstå at det er slik det er uansett. Mange opplever også en økning i blodsukker under en treningsøkt.
Hvordan komme i gang?
Hvis du ikke er aktiv allerede vil jeg anbefale å starte rolig med 2-3 økter i uken. Har du lite erfaring med trening vil jeg anbefale å kontakte lege eller diabetessykepleier i forkant for å få tips til hvordan du kan starte.
Anbefalinger til hvordan du kan komme i gang vil avhenge av hvilken form man allerede er i. Men det viktigste er at man holder seg aktiv på hvilken som helst måte!
LES OGSÅ: Har du mistet treningsmotivasjonen?
Hvordan holde kontroll på blodsukker?
Jeg liker best å trene på morgenen før jeg drar på jobb. Grunnen til dette er at det hjelper å trekke blodsukkeret ned resten av dagen, samtidig som jeg får mer energi.
Det er også veldig deilig å være ferdig med trening for dagen når jeg kommer hjem fra jobb, og ha resten av kvelden til å gjøre andre ting.
En periode trente jeg på kveldstid, men hadde da litt problemer med å kontrollere blodsukkerverdiene på natten grunnet økt insulinsensitivitet. Jeg endte som regel med å enten våkne på natten med føling, eller på morgenen med blodsukker på 12-14.
Jeg fant ut at det er best om jeg holder meg til morgenøktene.
LES OGSÅ: Min reise til bedre blodsukkerkontroll
Ikke glem å spise
Før treningsøkten passer jeg alltid på å spise. eg er som regel våken i seks-tiden, spiser, og drar på trening rundt 07. Jeg har da et lett måltid før trening, og setter insulin ut i fra hvordan karbohydratmengden er i maten jeg spiser.
Etter trening drar jeg på jobb, og spiser som regel litt skyr eller kvarg med frukt, samt noen ekstra karbohydrater hvis det skulle være behov for det.
Jeg har veldig lite problemer med at blodsukkeret synker, eller øker, under mine treningsøkter. Jeg måler alltid rett før trening, og sammenligner dette opp mot hvordan det var da jeg sto opp for å få en forståelse av hvor det er på vei.
Jeg merker som regel på kroppen når jeg begynner å nærme meg 04, og har alltid med meg blodsukkermåler og noe som inneholder raske karbohydrater i tilfelle uhell.
Merker du noen form for ubehag under trening, eller tegn til føling, anbefaler jeg å måle blodsukkeret så fort som mulig. Og har du problemer med å merke når følingen kommer, vil jeg anbefale og måle under økten. I hvert fall hvis ikke du er vant til trening.
Har du andre erfaringer med påvirkning av trening på blodsukkeret? Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet på Facebook 🙂
LES OGSÅ: Hvordan intensiv trening påvirker blodsukkeret
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.