17. mai er vi så glad i…

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 15.05.16 | Sist redigert: 20.12.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

17. mai er en fantastisk feiring av Norge, men kan føre til ekstra stress for flere av oss. Her kommer jeg med noen tips til å få en vellykket 17.maifeiring for alle oss med diabetes.

Det meste kan avblåses med god planlegging

Det aller viktigste du kan gjøre for å få en vellykket dag, er å planlegge godt! Det er mye som skal fikses til 17. mai, alt fra å stryke av bunadskjorta, se over klær til barna, baking av kaker og forberede mat.

Annonse

Det er fort gjort at det blir stress, og veien kan være kort til føling. Jeg prøver alltid å gjøre det jeg kan av forberedelser dagen før. Særlig med tanke på klær, siden barna har oppmøte på skolen klokka åtte denne dagen. Sjekk værmelding og legg frem nødvendig tøy dersom det for eksempel er meldt regn. Forbered det du kan dagen før. Det meste kan faktisk fikses før den store dagen.

Mat og drikke på 17. mai

Mat og drikke er ekstra viktig for oss med diabetes. Også på en dag som 17. mai. Jeg pleier og sette på alarm på mobilen når jeg tar måltidsinsulin slik at jeg vet hvor lenge siden det er både forhold til insulin og mat. Det har hjulpet meg mang en gang. Får jeg lavt blodsukker, sjekker jeg alltid hvor lenge siden det er jeg spiste sist. Da vet jeg hvor mye jeg kan spise i forhold til hva jeg spiste ved sist måltid.

Jeg passer også på og ikke ta de store utskeielsene i matveien på en dag som 17. mai. Særlig ikke hvis det er mye stress. Da er sjansen større for føling og ubehagelige situasjoner. Selvfølgelig skal man kose seg, men jeg synes det er best å gjøre det på kvelden når ”roen har senket seg”. Jeg passer meg også for alkohol til jeg vet at det mest hektiske med 17. mai er over.

LES OGSÅ: Hvordan få til en vellykket russetid med diabetes?

Ekstra på innerlomma

Jeg har alltid med meg ekstra følingsmat på dager som denne. For tiden er det proteinbarer som gjelder for meg. De er små og lett å ta med seg. Godt smaker de også og bidrar til et mer stabilt blodsukker etter en føling. Og det beste – de får plass i bunadsveska. Jeg pleier også å ha en sjokolade med sukker på lur. En god kombinasjon hvis uhellet først er ute.

Annonse

LES OGSÅ: 17.mai – hvordan holde blodsukkeret under kontroll?

Måling

Blodsukkerapparatet er naturligvis et must å ha med seg. Pass på og mål ofte og når du er i tvil om hvor blodsukkeret ligger. Mål heller en gang for mye enn en gang for lite. Det kan være lett å glemme særlig på en dag som denne. Sett eventuelt på en alarm for dette også for å være på den sikre siden. I alle fall dersom du sliter med lavt blodsukker under stress. Jeg går veldig raskt til bunns ved stress og prøver å unngå det ved å måle ofte.

17. mai er en dag for feiring og kos. Også for oss med diabetes. Med noen små grep unngår vi å havne i ubehagelige situasjoner og kan la dagen gli forbi sånn som vi vil ha den.

Gratulerer med dagen!!!

LES OGSÅ: Så mange karbohydrater er det i 17. mai-maten

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: