Så mange karbohydrater er det i 17. mai-maten

Så mange karbohydrater er det i 17. mai-maten

Andrea Jensen Moth
Andrea Jensen Moth er 27 år og har en bachelor i samfunnsernæring. Hun brenner for næringsrik og fargerik mat, som både kropp og sinn blir glad av. Andrea har tidligere jobbet med utvikling av sunne og næringsrike ferdig-retter, og er opptatt sunn mat skal være tilgjengelig og enkelt!
Publisert første gang: 06.05.21 | Sist redigert: 09.05.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Nasjonaldagen er like rundt hjørnet. Det er selvfølgelig ingen grunn til at man ikke skal unne seg det man ønsker på en festdag som 17.mai. Men det kan også være greit å ha i bakhodet hvor mye karbohydrater en del av kosen inneholder.

Det hører til dagen å kose seg litt ekstra med mat, kaker og drikke. Kan man ta noen lettvinte grep for å gjøre blodsukkeret enklere å regulere på en dag som dreier seg om pølser, is og brus? La oss ta en titt på hva typisk mat og drikke som voksne og barn sverger til på 17. mai inneholder av karbohydrater.

Annonse

Karbohydrater i frokosten

17. mai-frokost er viktig for mange, og både store og små starter gjerne dagen med et bedre måltid. Ferske rundstykker, eggerøre, røkelaks, samt gode skinker og oster er typisk å finne på et skikkelig frokostbord.

Dette er i grunn en god start på det som ofte blir en lang og innholdsrik dag. Både egg, laks, skinke og ost er mat med lavt karbohydratinnhold. Disse matvarene inneholder bra med protein, samt en del fett. Noe som vil holde deg mett lenge og samtidig bremse farten på blodsukkerstigningen noe.

Det er en god idé å velge grovt brød eller rundstykker til pålegget, da disse inneholder betraktelig mer fiber enn fine varianter. Dermed vil det også bidra til en bremset blodsukkerstigning.

Et mellomstort grovt rundstykke med eggerøre vil typisk inneholde 25 gram karbohydrater og 6 gram fiber, mens et fint rundstykke med samme pålegg til sammenligning vil inneholde 33 gram karbohydrater og bare 1,5 gram fiber. Det kan altså være lurt å ha i bakhodet hva man legger pålegget oppå. Ikke minst, husk å fylle tallerkenen med farger! Oppkuttede grønnsaker hører hjemme til et hvert måltid, og hever dessuten smaken på smørbrødet.

LES OGSÅ: 17. mai – hvordan holde blodsukkeret under kontroll?

Annonse

Karbohydrater i drikke

Som voksen pleier du kanskje også å drikke et glass musserende, eller kanskje lage deg en mimosa til frokosten med venner? Det kalles jo champagnefrokost av en grunn!

Hvis du planlegger å kjøpe en flaske sprudlende for anledningen, er det verdt å vite om den store forskjellen i sukkerinnhold i ulike typer musserende. De søte variantene kan inneholde alt fra 20 til 50 gram sukker per liter. De tørre variantene ligger gjerne godt under 10 gram per
liter.

Dette vil si at du ved å drikke ett glass søt musserende vil innta mellom 2,5 og 6,25 gram sukker, mens et glass tørr musserende kun vil bidra med rundt 1 gram. Det er også greit å tenke på at juice ofte inneholder nesten like mye karbohydrater som sukkerholdig brus. Dersom du blander en desiliter appelsinjuice i glasset med musserende, har du også tilført rundt 9 gram karbohydrater.

Så mange karbohydrater er det i 17. mai-maten
Foto: Andrea Jensen Moth

Pølser og is

Pølser og is er en selvskreven del av 17. mai, i hvert fall for barna! Generelt er fløteis, som for eksempel Krone-Is ofte å foretrekke fremfor saftis. Dette er fordi fettet i fløteisen bidrar til å bremse blodsukkerstigningen noe.

Selv om karbohydratinnholdet i saftis og fløteis ofte er nokså likt, er det for eksempel 25 gram karbohydrater i en Krone-Is med sjokolade, mens en Solo-is til sammenligning inneholder hele 34 gram. Dessuten 0 gram fett som kan bremse karbohydratopptaket.

Pølser i seg selv er relativt lave på karbohydrater, med ca. 3,5 gram karbohydrat per wienerpølse. Det kan derimot være lurt å tenke på hva man har pølsen i. Grove pølsebrød vil være bedre enn fine, grunnet fiberinnholdet, og lomper har lavere karbohydratinnhold enn brød. En wiener i grovt brød gir totalt 16,5 gram karbohydrat og 2 gram fiber. En wiener i lyst brød gir derimot 20,5 gram karbohydrat og bare 0,5 gram fiber.

Pølse i lompe kommer best ut med 10,3 gram karbohydrat, selv om den kun inneholder 0,5 gram kostfiber. Hvis du serverer pølse hjemme, og foretrekker ketchup som tilbehør, gå gjerne for varianten uten sukker. Én spiseskje vanlig ketchup inneholder 4 gram karbohydrat, mens en spiseskje av den sukkerfrie kun inneholder 1,5 gram.

Som alltid lønner det seg å velge sukkerfri drikke til maten. For eksempel brus eller saft uten sukker, til fordel for juice, nektar eller sukkerholdig brus og saft. Vann er selvfølgelig den foretrukne tørsteslukkeren, men det er nødvendigvis ikke alltid det mest populære valget på en dag som 17. mai.

LES OGSÅ: 17.mai er vi så glad i…

Kakebordet

Pavlova! 17.mai’s store stjerne, i hvert fall de siste årene. Denne kaken består av marengsbunn med vaniljekrem og masse friske bær. Den inneholder ca. 33 gram karbohydrat per 100 gram. Det vil si nede på nesten halvparten av karbohydratinnholdet i klassisk sjokoladekake med glasur. Det gjør Pavlova til et av de bedre valgene i kakelandskapet.

Skal du bake Pavlovaen selv, kan du for eksempel bytte ut deler av eller alt sukkeret i marengsen med Sukrin+ (en blanding av sukrin og stevia) eller tilsvarende. På denne måten blir kaken lav på karbohydrater, og det uten at det går noe særlig på bekostning av den gode smaken! Du kan også bytte ut sukkeret i vaniljekremen med søtning og bruke ekte vaniljefrø for å likevel få den deilige vaniljesmaken.

Kanskje fikk du noen nyttige tips til årets feiring i denne artikkelen, eller kanskje du visste alt fra før? Uansett hvordan du velger å feire nasjonaldagen, så håper jeg det blir en fin en!

Kilde: Diabetesforbundet

LES OGSÅ: Superenkel 17.mai-dessert

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: