Fem diabetesvennlige kakeoppskrifter til jul

Fem diabetesvennlige kakeoppskrifter til jul

Publisert første gang: 01.12.15 12:02

1. Sukkerfri og glutenfri kvæfjordkake

Her får du en sukker og glutenfri variant slik at du kan storkose deg med Norges nasjonalkake selv om du har diabetes. Oppskriften er levert av Lovelyliller.

Gratis mySugr

Kaken består av kakebunnen (sukkerbunn uten hvetemel og sukker + marengslokk) og krem (vaniljekrem + krem) – Akkurat som originalen gjør.

6a0133f4fb4d32970b0154322ecfe0970c

Ingredienser

  • 12 egg
  • 50 g sukrin
  • 200 g meierismør
  • 150 g kokosmel
  • 50 g mandelmel (kan byttes ut med kokosmel)
  • 4-5 ts bakepulver
  • 3 ts fiberhusk
  • 1 ts pofiber eller 1/2 ts xanthan gum
  • Litt fløte (kokos-og mandelmel suger til seg mye veske så bruk fløte for å justere konsistensen)

Fremgangsmåte

  1. Del eggene. Lag eggedosis av eggeplommene og sukrin. Stivpisk hvittene
  2. Tilsett smeltet smør og mel, bakepulver og fiberhusken. Bland godt sammen. Vend inn hvittene
  3. Fordel deigen over i langpanne med slikkepott dyppet i litt vann (du kan evt lage denne i to like former, men det krever dobbelt steking)
  4. Fordel marengslokket (oppskrift under) oppå sukkerbunnen

Tips: Kaken blir ikke like høy som vanlig sukkerbunn siden man ikke bruker hvetemel, så for å få kaken veldig høy kan man dobble oppskrften og legge to bunner over hverandre(altså 2 x 2 bunner totalt).

Marengslokk

Ingredienser

  • 4 eggehviter (spar plommene til vaniljekremen!)
  • 5 ss sukrin eller litt steviadråper
  • 5 dråper edikk
  • 1,5 dl hakkede mandler

Fremgangsmåte

Accu-Fine vitusapotek

Stivpisk eggehvitene,tilsett søtning og eddik når hvittene begynner å stivne. Ha marengslokket over sukkerbunnen og dryss over hakkede mandler.

Steking

Stek midt i ovnen 180 grader ca 30-40 min. IKKE åpne døren før det er gått 30 min. Da kan marengsen falle sammen. Når kaken er ferdig stekt, skru av ovnen og lukk opp døren, la kaken stå og sette seg i ca 5 min før du tar den ut.

Vaniljekrem

Ingredienser

  • 1 ts ekte vaniljepulver
  • 3 dl fløte
  • Steviadråper vanilje&krem (kan byttes ut med ca 50g sukrin)
  • 4 eggeplommer
  • 1/2 ts jbkm (johannesbrødkjernemel – finnes i helsekost) eller 1/4 ts guar gum

Fremgangsmåte

  1. Ha vanilje, 2 1/2 dl fløte og stevia/sukrin i en kjele, varm opp, men ikke kok.
  2. Eggeblanding: Bland sammen 1/2dl fløte og jbkm i en bolle, visp inn eggeplommene.
  3. Hell litt over halvparten av den varme væsken over i eggeblandingen mens du rører godt.
  4. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. Kok opp og la småkoke i 1 min mens du rører godt med en visp.
  5. Hell over i en blandingen over i en bolle og avkjøl raskt.

Krem

  • 3 dl fløte
  • 1 ss sukrin

Fremgangsmåte

Pisk kremen med søtning og bland sammen med vaniljekremen.

Siste steg: sett sammen kaken

Du kan godt la bunnen avkjøles over natten. Del langpannen i to like deler og legg den ene delen på et fint fat. Ha over vaniljekrem og legg den andre delen over.

Oppbevar kaken i kjøleskap. Kaken er minst like god i flere dager etter laging, men maregnsen vil kunne falle noe sammen. Håper det smaker :)

 

 

Frisk og søt ostekake med snickersbunn – Glutenfri og blodsukkervennlig

Denne oppskriften har jeg fra Linda Stuhaug, som lager fantastiske retter og desserter som er svært blodsukkervennlige! Denne friske ostekaka er helt uten sukker og gluten, og trenger ikke engang å stekes. Fremgangsmåten er overraskende enkel – perfekt helgekos uten dårlig samvittighet!

ostekake05

Snickersbunn:

  • 70 g glutenfrie havregryn
  • 100 g peanøtter
  • 6 store dadler
  • 25 g smelta smør

Bland sammen havregryn, peanøtter og dadler (ta ut steinene), og kjør i en foodprocessor til du har en smuldrete og litt klissen masse. Smelt smøret og rør sammen. Bruk engangshansker for å «klemme» blandingen godt sammen. Hell over i en bakepapirkledd rund kakeform og press godt ned med fingrene. Sett i fryseren mens du lager ostekakeblandingen.

ostekake02

Ostekakefyll:

  • 3 dl lettmelk
  • 300 g gresk yoghurt
  • 200 g philadelphia light
  • 4-5 ss sukrin pluss
  • 2 vaniljestang
  • 6 plater gelatin

Kok opp melk, sukrin pluss og vaniljestengene på svak varme. Skrap ut frøene av vaniljestengene og tilsett frøene og stengene i melkeblandingen. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter, før du presser vannet godt ut. Når melkeblandingen er ferdig oppvarmet tar du ut vaniljestengene og rører inn gelatinplatene.

I en annen bolle blander du sammen den greske yoghurten og philadelphia light. Rør så inn melkeblandingen til du har en klumpfri røre. Anbefaler å bruke visp!

Ta ut kakebunnen av fryseren og hell over ostekakefyllet. Sett i kjøleskapet i 4-5 timer.
Når kaka har stått noen timer i kjøleskapet pynter du med friske bær og sitronmelisse, for en sommerlig og frisk ostekake!

 

Nydelig konfektake fri for sukker, gluten og nøtter

Har du lyst til å lage noe herlig til kaffen? Denne kaken er helt fri for sukker, gluten og nøtter. Kaken er derfor perfekt om du er matintolerant, om du har diabetes eller om du rett og slett vil ha et litt sunnere alternativ. Kaken passer også godt for de som er laktoseintolerante da hverken mørk sjokolade eller meierismør inneholder spesielt mye laktose.

For at kaken skal bli best anbefaler vi at du lager den dagen i forveien. Oppskriften er hentet fra Diabetesboka.

konfektkake

Ingredienser

  • 250 gram smør
  • 250 gram mørk sjokolade (sukkerfri eller med minst 70% kakao)
  • 1 dl kaffe
  • 1 ts vaniljepulver/ 1 frøene fra 1 vaniljestang
  • 4 egg
  • 150 gram sukrin

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 175 grader
  • Smelt smør og sjokolade sammen med kaffe og vaniljepulver i en kjele på svak varme
  • Rør blandingen jevn
  • Pisk egg og sukrin til eggedosis og bland dette sammen med sjokoladen.
  • Hell deigen i en liten kakeform (20 cm), med bakepapir i bunnen av formen
  • Stek kaken midt i ovnen i 1 time
  • Avkjøl kaken i formen, og gjerne i kjøleskapet til dagen etter.
  • Løsne kaken ved å skjære rundt den med en skarp kniv. Legg kaken på et fat

Pynt

Pynt kaken med sukrinmelis og friske bær, eller pisket krem med friske bær, vaniljepulver og revet mørk sjokolade over. Da er det bare å invitere gjestene, så kan dere nyte konfektkake med god samvittighet :)
Tips! Ønsker du en større kake, kan du bare doble porsjonen og bruke en form på 24-26 cm i diameter. Da må kaken steke i ca. 2 timer. Den trenger lang steketid fordi det ikke er mel i den.

 

Til barna: Hjemmelaget vaniljeiskrem med sjokoladebiter på 1-2-3

Husker du den gode gamle Sørlandsisen med vaniljesmak og sjokoladebiter? Nå kan du lage den hjemme på kjøkkenbenken, og det helt uten sukker! Du kan selv velge om du vil lage vanlig boks-is eller ispinner. Det beste av alt; du trenger ikke iskremmaskin! Oppskriften er levert av ingridsblogg.no.

IMG_2133

Ingredienser

  • 6 dl kremfløte
  • 6 eggeplommer
  • 0,5 dl sukrinmelis
  • 1 ts vaniljepulver/1 vaniljestang (evt noen dråper vaniljeessens)
  • 80 gr revet mørk sjokolade (sukkerfri eller minst 70%)

Fremgangsmåte

Med iskremmaskin

Det er enklest å lage denne med iskremmaskin. Da kan du rett og slett blande alle ingrediensene godt og ha over i iskremmaskinen. La den stå i den tiden den trenger (normalt en times tid) og voila – ferdig iskrem! Om du ønsker å lage pinner så heller du den ferdige isen i former og lar dem stå ca 1 time i fryseren.

Uten iskremmaskin

Det er litt mer jobb uten iskremmaskin, men isen blir like god om du følger denne fremgangsmåten:

  • Pisk sammen eggeplommer og sukrin til en luftig blanding
  • Stivpisk kremfløte og vanilje og ha det over i eggeblandingen
  • Tilsett revet sjokolade og bland alt forsiktig sammen
  • Ha røra over i en lufttett boks. Det er viktig at boksen er helt tett så ikke isen krystalliserer seg. For best resultat bør du røre i isen minst én gang per time. Isen er klar etter 3-4 timer.
  • Du kan også lage ispinner. Ha røra direkte over i ispinneformer, sett de i fryseren og de er klare på ca 3 timer. De smaker aller best «nylagde» da de kan bli litt harde over natta (men smaker fortsatt himmelsk).

Enjoy :)

Tips! Hell litt varmt vann på ispinneformene før du skal ta ut isen, så slipper du å stå igjen med bare pinnen :)

Glutenfri kremet sitronostekake – Uten sukker!

Lyst på noe søtt i helgen? Da bør du teste ut denne fantastiske ostekaken! Den består av mandelbunn og ostekrem, toppet med en herlig sitronglasur. Kaken er helt fri for gluten og er ikke tilsatt sukker.

sitro

Mandelbunn

Ingredienser

  • 4 dl mandelmel
  • 5 ss hakkede macadamianøtter (kan erstattes med andre nøtter)
  • 5 ss smeltet smør
  • 5 ss erytritol

Fremgangsmåte

Smør eller bakepapirkle en 8×8 form. Forvarm ovnen til 175 grader.
Bland sammen ingrediensene og press deigen ned i bunnen av formen. Forstek bunnen i 10-15 minutter, eller til den begynner å bli gylden. La bunnen avkjøles før du tar på fyllet.

Ostekrem

Ingredienser

  • 2 egg, romtemperert
  • 1 ts vanilje ekstrakt
  • 1-2 ts sitronskall
  • Juice av en sitron
  • 350 g rømme
  • ca 1 dl sukrin

Bland sammen ingrediensene over i en bolle eller i en blender/food prosessor.
Tilsett deretter:

  • 450g kremost
  • 2 ss smeltet smør

Fremgangsmåte

Stek ostekaken på 160 grader i 35-40 min. Ikke åpne ovnen etter 35-40 min, men slå den av og la ostekaken stå i ovnen i ca en time. Deretter tar du den ut og lar den avkjøles i romtemperatur før du setter den i kjøleskapet.

Tips: Stek ostekakeformen i vannbad for å unngå sprekker. Du kan også sette en ildfast form med litt vann i bunnen av ovnen. Dette er ikke nødvendig,men du får en finere kake.

Sitronglasur

Ingredienser

  • Skall fra 2 sitroner
  • Juice fra to sitroner
  • ca 1,8 dl sukrin
  • 2 hele egg + 2 plommer
  • 5-6 ss smør (valgfritt)

Fremgangsmåte

Bland sammen alle ingrediensene i en kasserolle/bolle og rør godt. Varm opp under omrøring (på veldig lav varme eller i vannbad) til du får en tykk blanding med pudding-konsistens. Det tar ca 10-15 min. Husk å røre hele tiden. Ta vekk fra varmen. Rør inn smør om du ønsker en mer fyldig og kremete glasur.

Hell sitronglasuren over i en skål og legg plastfolie over slik at folien møter puddingen. Dette vil hindre snerk. Avkjøl i kjøleskap. Glasuren vil tykne mer når den avkjøles.

Når alt er avkjølt tar du ut ostekaken av formen og smører på sitronglasuren. Pynt ostekaken med sitronskiver eller mandelflarn og server!

Se flere oppskrifter her!

Denne herlige oppskriften er levert av bloggeren Lovelyiller

Favoritten: Sukkerfri kremkake med nøttebunn

For deg som lengter etter noe søtt uten å få i deg for mye sukker er denne oppskriften perfekt. Den har en voksen smak og passer perfekt til kveldskaffen. Kaken er uten hvitt mel og sukker, og er derfor et godt valg for deg som har diabetes!

Skjermbilde 2015-05-14 kl. 11.44.42

Ingredienser

  • 100 gr mandler
  • 100 gr smør
  • 1,5 dl sukrin
  • 3 dl kremfløte
  • 300 gr kremost/philadelphia
  • 1 ts vaniljepulver/1 vaniljestang
  • 3 ts kakao
  • 70 gr mørk sjokolade (sukkerfri eller minst 70%)

Fremgangsmåte

  • Smelt smøret og mal mandlene. Bland mandler, halvparten av smøret og 1/2 dl sukrin og trykk det ut i bunnen av en liten springform. Sett den i kjøleskapet mens du forbereder det andre
  • Stivpisk kremfløten og tilsett 1/2 dl sukrin. Pisk kremosten myk med en 1/2 dl sukrin. Bland sammen og fordel røra i to boller. I den ene blander du inn vaniljen, og den andre blander du inn kakao
  • Ha på ett lag av gangen, og la den stå i kjøleskapet i ca fem minutter før du har på sjokoladelokket

lchf lavkarbo kake dessert

lchf lavkarbo kake dessert

  • Smelt kokesjokoladen i smøret som er igjen. Det skal ikke være veldig varmt når du har det på, da er det fort gjort at det hvite laget blander seg i lokket før du får smurt det skikkelig utover.

lchf lavkarbo kake dessert

La den stå i kjøleskap i et par timer, og nyt! Kan også settes i fryseren om du har dårlig tid :)

Oppskriften er levert av ingridsblogg.no

 

0/5 (0 Reviews)
Del: