Føling eller flyskrekk? Turbulent forhold til fly og diabetes

Føling eller flyskrekk? Turbulent forhold til fly og diabetes

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 03.12.15 | Sist redigert: 28.07.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Helt siden en turbulent og forferdelig flytur fra Tunisia i 2001, har jeg vært redd for å fly. Til tider har det vært riktig ille og det ble ikke bedre etter jeg fikk diabetes i 2006. Jeg greier ikke å spise under flyturen, og får jeg føling er jeg riktig ille ute.

Annonse

Til tross for flyskrekk har jeg bestemt meg for at den ikke skal hindre meg i å reise verken kort eller langt. Jeg har familie som bor langt unna og vi velger ofte fly når vi skal besøke dem. En flytur på maks en time, men likevel ille nok for en som er redd for å fly.

Jeg reiser også ofte til Spania både i jobbsammenheng og privat. Det blir en del flyturer i løpet av et år og jeg tar mine forholdsregler før jeg setter meg til rette i flysetet.

Føling eller flyskrekk - blodsukkermåleren er klar

Kristi synes det er vanskelig å skille mellom føling og flyskrekk når hun er ute og reiser. Foto: Privat

Puls i høyspenn

Heldigvis blir jeg ikke redd før jeg går inn i flyet. Derfor forløper alt «normalt» innen den tid. Jeg prøver alltid å spise et godt måltid før flyturen, for jeg greier nemlig ikke å spise under selv flyturen. Da har jeg mer enn nok med å holde meg rolig.

Jeg passer på å ligge litt høyt i blodsukker før jeg skal fly, særlig på lengre turer. På korte innenlandsturer er jeg ikke så nøye, men måler alltid før vi går opp i luften.

LES OGSÅ: Med diabetes i bagasjen

Annonse

Redsel eller lavt blodsukker?

Det største problemet mitt er at jeg synes det er vanskelig å skille mellom føling og flyangsten. Stress kan forveksles med lavt blodsukker og det er vanskelig å skille mellom disse to. Blodsukkerapparatet blir hyppig brukt og ligger alltid klart i lommen på setet foran.

I omtrent 90 prosent av tilfellene er det stress og ikke lavt blodsukker når jeg måler. Likevel gir det meg en liten trygghet, for å få føling i tillegg til flyskrekken er mildt sagt helt forferdelig. Det har jeg opplevd noen ganger og kroppen har reagert med kraftig skjelving, svette og enda mer angst.

Kaffe? Te? Raske karbohydrater?

I slike tilfeller må jeg ha inntak av raske karbohydrater. Jeg sliter med å spise på fly, men når følingen kommer må jeg spise eller drikke. Normalt pleier jeg å spise litt raske men mest langsomme karbohydrater ved føling, men på fly blir det først og fremst raske. Jeg har alltid med meg sjokolade og hvis det er mulig spør jeg kabinpersonalet om juice eller brus.

Jeg pleier også å prate med kabinpersonalet og i enkelte tilfeller har jeg fortalt både om flyskrekk og diabetes. Det har også hjulpet meg.

Kristi

Mine tips til hva som hjelper

Etter å ha flydd med flyskrekk og diabetes i over ni år, har jeg noen triks som gjør flyturen bedre. Jeg foretrekker å fly på dagtid når det er lyst, jeg liker å sitte ved vinduet (å se ut beroliger meg på en eller annen merkelig måte). Jeg har noen flyselskaper jeg foretrekker over andre. Jeg flyr som regel sammen med noen jeg kjenner godt, og reiser aldri sulten eller på tom mage.

I tillegg er det en fordel å unngå turbulens, men det er det svært lite jeg kan gjøre noe med! Jeg pleier også å prate med kabinpersonalet og i enkelte tilfeller har jeg fortalt både om flyskrekk og diabetes. Det har også hjulpet meg.

Føling eller flyskrekk? Kristi om bord på fly

Foto: Kristi Herje Haga.

Gode hjelpere gjør det lettere

En jul skulle jeg fly fra Oslo til Trondheim. Det var et voldsomt til uvær både i Oslo og helt opp til Trondheim. Mange fly ble kansellert, men selvsagt ikke vårt. Det var så vidt beina mine bar meg inn i flyet og jeg kjente tårene presset på.

Dette la en av flyvertene merke til og kom bort til meg. Han spurte om jeg var redd for å fly og snakket rolig til meg om hvor trygt det var til tross for mye vind. Han stod og snakket til meg helt til flyet gasset på for å ta av. Da vi var kommet opp i luften kom han tilbake og passet på at jeg hadde det bra.

LES OGSÅ: Med insulin på flyreisen

Gi beskjed om at du har flyskrekk

Selv om det var en flytur med masse turbulens, var jeg (etter forholdene) rolig og kom meg gjennom flyturen uten å tenke på blodsukkeret. Jeg takket selvsagt flyverten etter vi landet og har ikke opplevd liknende siden. Et godt tips er derfor å si fra til noen om bord dersom du er veldig redd og reiser alene! Det er ingen skam synes jeg.

LES OGSÅ: Slik unngår jeg å få føling på reisen

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: