Lavkarbo, glutenfrie, og melkefrie chiascones

Lavkarbo, glutenfrie, og melkefrie chiascones

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 07.11.14 | Sist redigert: 22.03.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
Det er kun 33 karbohydrater i hele røren. Fordelt på 6 scones blir det 5,5 pr scones

Scones er en storfavoritt her i huset. Vi går aldri lei fordi de kan varieres i det uendelige, alt ettersom hva du har i skapet og hvem som skal spise dem. Disse er lavkarbo og glutenfrie og kan derfor nytes av de fleste.

Fruktjuice av eple og appelsin kan med fordel brukes istedenfor sukker.

Barna er naturlig nok mest glade i den søte varianten, men jeg lurer inn masse gode saker slik at de uansett blir sunne for små mager. Bruk gjerne raspet eple eller gulrot, havregryn, kli, linfrø eller sesamfrø. Scones er også ypperlig når du har små slumper av fruktjuice eller melk. Fruktjuice av eple og appelsin kan med fordel brukes istedenfor sukker. Velger du likevel å tilsette litt sukker, bruk gjerne sukrin eller stevia som ikke påvirker blodsukkeret.

Annonse

LES OGSÅ: Diabetes – betyr det ja og nei mat?

I denne oppskriften har jeg brukt chiafrø. Jeg er storforbruker av superfrøet! Det er proppfullt av omega-3, protein og viktige aminosyrer, og passer i alt fra bakst, grøt og smoothies. Du får kjøpt de i helsekostbutikker eller på nettet. Jeg bestiller de fra den amerikanske nettsiden iHerb. Her er det halv pris i forhold til Norge.

Denne oppskriften kan spises av alle siden den er fri for gluten, sukker, laktose og i tillegg er melkefri. Dener også vegansk og kun laget på naturlige ingredienser. Bedre kan det ikke bli når de i tillegg smaker supergodt.

Ingredienser:

 • 2 ½ dl veske, her har jeg brukt blanding av sukkerfri havremelk og eplejuice
 • 40 g chiafrø
 • 40 gram mandelmel
 • 40 gram kokosmel
 • 2 ss rapsolje eller smeltet smør
 • ½ ss bakepulver
 • ½ ss fiberhusk
 • 1 ts kanel
 • 1 ts kardemomme
 • 1 ts sukrin
 • litt salt

Fremgangsmåte:

Slå sammen chiafrø og vesken ,og la det stå og svelle i ca 15 minutter. Chiafrøene trekker til seg vesken og får en geleaktig hinne rundt seg.

bilde6

Tilsett de andre ingrediensene og rør godt. La den stå i fem til ti minutter før du begynner «bakingen». Det fantastisk med scones er at du slipper den eviglange eltingen og hevingen!

Annonse

bilde5

Form små boller til passende størrelse, bruk gjerne to spiseskjeer og trykk de litt ned på bakepapiret. Av denne røra får jeg ca seks scones. Stekes på 225 grader midt i ovnen i ca 20 minutter. La sconesene hvile en stund etter steking.

bilde4

Lag gjerne dobbel røre og stek opp etter behov. Jeg lager dobbel røre på kvelden og steker det vi skal ha til kveldsmaten. Resten av røra setter jeg i kjøleskapet og steker til frokost. Fantastisk start på dagen å servere nystekte scones på en helt vanlig hverdag! Og ypperlig i matpakka. Scones er også perfekt dersom du får uventet besøk siden det tar kort tid å lage.

bilde1

Nystekte scones kan gjerne spises som de er, men smaker også veldig godt med smør og syltetøy. Nyt med god samvittighet!

PRØV OGSÅ: Supergode havrerundstykker med cottage cheese

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: