Dette har jeg med i bagen når jeg reiser

Dette har jeg med i bagen når jeg reiser

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 14.11.14 | Sist redigert: 05.02.24

Det er mye fymat blant de raske og enkle mat- og snackalternativene for oss med diabetes. Her deler Kristi sine beste tips.

De siste ukene har jeg vært en del på reise, både korte og lengre turer. Etter hvert er jeg blitt vant til å forberede meg og planlegge reiser i forhold til diabetes.

Annonse

Nå går det på autopilot og jeg har gode rutiner og vaner når jeg legger ut på tur. Det er særlig når jeg skal ut og fly jeg må planlegge og ha med meg noe ekstra i veska. Flymat er ofte fymat for oss med diabetes!

Lange reisedager

Jeg flyr en del til Alicante i Spania. Flyturen tar fire timer, men reisen fra dør til dør er over det dobbelte. Disse reisedagene er lange og byr på mye venting og stillesitting. Jeg trenger mindre mat enn i hverdagen, men hva jeg spiser er minst like viktig som på en vanlig hverdag.

LES OGSÅ: Å fly med diabetes

Redd for føling

I begynnelsen var jeg veldig redd for å få lavt blodsukker både i lange køer i sikkerhetssjekk og på flyet. Særlig når jeg reiste alene. Jeg lå nok alt for høyt i blodsukker bare for å være på den sikre siden. Dette er selvfølgelig ikke lurt i lengden og førte til at jeg ble både slapp og uvel. Heldigvis er jeg nå blitt trygg på å reise både alene og sammen med andre.

LES OGSÅ: Slik unngår jeg føling på reisen

Annonse

Kristis beste turkamerater

På lengre turer har jeg alltid med meg mat hjemmefra til flyturen, mat jeg vet hva inneholder og hvor mye insulin som kreves til. Det kan være et par brødskiver med pålegg, scones, kokt egg, tomat, yoghurt etc. I tillegg har jeg alltid med sjokolade eller annet som kan få opp blodsukkeret raskt dersom det blir for lavt. Jeg er også veldig glad i proteinbarer. Disse metter godt, er lave på karbohydrater og smaker fantastisk! Jeg har også med meg en liten pose nøtter eller mandler.

bilde 4

Jeg sverger ofte til skyr og den nye 14-serien fra Tine. Disse inneholder mer enn 100 ml som er lov til å ha med gjennom sikkerhetssjekken, men jeg tar de ofte med meg likevel og ser om det går. Foreløpig er jeg ikke blitt hindret en eneste gang. Hvis de stopper meg sier jeg bare at jeg har diabetes og at det er den maten jeg spiser. Det har blitt godtatt hver gang!

LES OGSÅ: Hjelp, vi dro på ferie!

Før lengre turer spiser jeg stort sett på flyplassen før vi drar. På større flyplasser er det mye godt og sunt å velge i. Problemet kan være når jeg lander og det er lenge til jeg kommer frem til endelig destinasjon. På disse reisene pakker jeg alltid noe ekstra i kofferten som jeg eventuelt kan spise på turen til dit jeg skal. Da slipper jeg å lete etter noe å spise på flyplassen jeg lander på. Det kan ofte være vanskelig både på grunn av tid og dårlig utvalg.

bilde 5

Mat på flyet

Det hender selvsagt også at jeg kjøper mat på flyet. Flyselskapene bytter meny ganske ofte og de har mye som frister. Dersom jeg kjøper noe jeg er usikker på hva inneholder spør jeg alltid personalet. Det varierer veldig hva de vet om innholdet, men da vet jeg i alle fall hvilken risiko jeg løper. I disse tilfellene passer jeg på å måle blodsukker et par ganger ekstra.

Reiser du med charterfly er det mulig å bestille spesialmat før avreise. Nå har jeg aldri prøvd dette og kan ikke uttale meg om hva du får og hvor spesifikk du kan være i din «bestilling». Dette kan også variere hos de ulike turoperatørene.

Hva har du med deg når du drar på lengre reiser?

LES OGSÅ: Reisen er avlyst!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: