Marthe har hatt diabetes 1 i 35 år – her er hennes beste råd

Marthe har hatt diabetes 1 i 35 år – her er hennes beste råd

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 20.05.14 | Sist redigert: 11.03.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Vi lærer så lenge vi lever – ikke bare av egne erfaringer, men også av andres. Marthe Støver har hatt diabetes type 1 i 35 år, og forteller om sine erfaringer og hvordan hun takler dagene når blodsukkeret er ustabilt.

Annonse

Marthe er en dame på 47 år som har hatt diabetes type 1 i 35 år. Det første vi legger merke til når hun møter oss er hennes bemerkelsesverdige gode humør.

Hvor lenge har du hatt diabetes?

– Jeg har hatt diabetes siden jeg var 12 år, men jeg har heldigvis ikke hatt noen komplikasjoner. En lege jeg har hatt i mange år sier jeg har en kropp som tåler diabetes godt, sier Marthe.

I starten slet de med å finne ut hva som feilte Marthe. Hun var svært dårlig form og kastet opp i to-tre dager i strekk. Det førte etter hvert til at hun havnet i koma. Da hun kom på sykehuset målte de blodsukker over 50 mmol/liter. Sykehuset fortalte at de aldri hadde målt høyere.

– Heldigvis responderte jeg godt på behandlingen og kom fort til meg selv, sier Marthe.

Hverdagen ble likevel snudd på hodet. Marthe måtte nå belage seg på å gå inn i tenårene med diabetes, ja, faktisk skulle dette bli resten av hennes liv. Men med godt humør og en god instilling blir livet litt enklere å leve. Dette var Marthe svært bevisst på.

Annonse

– Jeg bestemte meg fort for at jeg ville leve med diabetes, fremfor å leve for diabetes, sier Marthe.

LES OGSÅ: Føling igjen? Her et knippe mulige årsaker til at blodsukkeret daler

– Blodsukkeret er litt varierende. Før hadde jeg litt lavt blodsukker og fikk en del følinger. Siden jeg også har MS blir jeg nummen i nakken og nedover ryggen når jeg får føling. Det er ganske ubehagelig, sier Marthe, som forteller at blodsukkeret nå ligger litt høyt og at det fortsatt ikke er helt stabilt. Dette gjør at hun fortsatt får følinger.

Marthe deler råd om føling som kan gi et bedre liv med diabetes

– Bestem deg for å leve MED diabetes, fremfor å leve FOR diabetes, sier Marthe. Illustrasjonsfoto: iStock

Gjør du noe spesielt for å unngå føling?

– Jeg er nok ikke så flink til å måle blodsukkeret, men jeg passer på kostholdet og er nøye med balansegangen mellom fett, proteiner og karbohydrater. Da jeg var 12 år og fikk diabetes måtte jeg veie alt jeg spiste. Dette var selvsagt krevende for et barn. Etter hvert har jeg lært kroppen min såpass godt å kjenne at jeg vet hva jeg tåler, sier Marte.

– Når jeg får føling i dag, så vet jeg ofte årsaken, legger hun til.

LES OGSÅ: Hverdagsvaner – enkle grep for bedre blodsukkermålinger

Har du noen råd du vil dele?

– Mitt beste råd er; bestem deg for å leve med diabetes, fremfor å leve for diabetes. Du kommer også langt med godt humør, sier Marthe med et smil.

Det kan være lurt å informere familie og venner om hva de kan gjøre når du får føling. Og hvis man bor alene kan det være lurt å finne andre løsninger som øker trygghetsfølelsen din. Det har Marthe gjort.

For selv om hun er gift, kan hun fortelle at hun er mye alene i ukedagene, siden mannen jobber i Nordsjøen. Men ved hjelp av ny teknologi har hun en ekstra trygghet hvis noe skulle oppstå.

– Jeg har lastet ned appen Diabetesguard. Det kan være litt skummelt å være alene hvis jeg får en kraftig føling, men appen gir både meg og mannen min en ekstra trygghet i hverdagen, fordi jeg kan få hjelp hvis det skulle skje noe, avslutter hun.

LES OGSÅ: Verdifullt å dele erfaringer 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: