Dette bør du kunne om behandling av insulinsjokk

Dette bør du kunne om behandling av insulinsjokk

Kristian Aune-Jensen
Er markedsfører i Roche, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 23.08.16 | Sist redigert: 12.12.22

Personer med diabetes deler kanskje samme marerittscenario: Å få insulinsjokk uten at mennesker rundt vet hva de skal gjøre. Her er alt de bør vite.

Heldigvis oppstår ikke insulinsjokk helt ut av det blå! Det hele starter med for lavt blodsukker (hypoglykemi) – eller føling om du vil.

Annonse

Hypoglykemi skyldes for mye insulin i blodet, og det kan være flere grunner til at dette skjer. Det kan komme av for høye insulindoser, at man har spist for lite, anstrengt seg for mye uten å justere insulintilførsel, eller at man har drukket mye alkohol.

Her får du noen enkle, men svært viktige tips til hvordan håndtere en slik situasjon. Disse kan du dele med venner, kolleger og andre som kan hjelpe deg dersom et insulinsjokk skulle inntreffe.

LES OGSÅ: Har du type 1 diabetes? Dette skjer i kroppen din!

Symptomer på hypoglykemi

Det finnes en rekke symptomer på at en med diabetes har en alvorlig føling. Slike symptomer kan være svetting, blekhet, skjelving og nummenhet. Tale-og hukommelsesvansker og forvirrethet er andre vanlige tegn på insulinsjokk.

Det er typisk at personen blir vanskelig å komme i kontakt med. Noen kan også bli aggressive, ha en sterkt unormal eller voldsom oppførsel. Er tilstanden vedvarende kan pasienten utvikle kramper og miste bevisstheten.

Annonse

Symptomer kan variere i stor grad fra person til person. De fleste som har diabetes vet likevel hvordan de selv reagerer ved for lavt blodsukker. Det kan være lurt å informere personer du omgir deg med om nettopp disse, slik at de ikke er helt rådville dersom et insulinsjokk skulle skje.

Dersom du ser en du tror har en føling, kan du også forsøke å spørre vedkommende hvilke symptomer de tidligere har opplevd.

LES OGSÅ: Kjenner du igjen tegnene på syreforgiftning?

Hva skal du gjøre om en person får insulinsjokk?

Dersom du ser en person som opplever alvorlig føling er det viktig at du forsøker å holde situasjonen rolig for begge parter. Å vite hva man skal gjøre kan være livssviktig. Det er også svært viktig at personen som er under en alvorlig føling ikke får satt insulin.

I stedet skal du få personen til å drikke litt juice eller sukkerholdig saft. Druesukkertabeletter, vingummi eller en sukkerbit vil også hjelpe på insulinsjokket. Alt med sukker hjelper, men ikke få i deg for mye. Da vil blodsukkeret stige for mye og for raskt.

Ved våken/ halvvåken tilstand og er i stand til å drikke og svelge så:

  • Gi en et glass med fruktjuice eller sukkersøtet saft, 20-25 gram druesukker, honning eller hvitt sukker

Ved bevisstløshet så:

  • Må personen med føling ikke få mat og drikke
  • Forsøk å smøre litt honning på innsiden av munnhulen
  • Om følingen vedvarer bør du ringe 113
  • Injisere glukagon i lårmuskelen (kun dersom du er opplært til dette)

Etter 10–15 minutter skal du kontrollere blodsukkeret. Hvis blodsukkeret ikke er steget, skal du gjenta det ovenstående. Har personen det bedre etter 10–15 minutter, kan du for eksempel gi en skive rugbrød.

Noe av det viktigste er at insulin ikke må settes så lenge blodsukkeret er lavt!

Les mer om lavt blodsukker her.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
3/5 2 tilbakemeldinger
Del: