Gå deg i form

Gå deg i form

Desiree Andersen
Jente med stort hjerte og engasjement for trening, kosthold og andre positiviteter. Jobber som personligtrener, kostholdsveileder og online coach. Min filosofi er at det å leve sunt burde handle om å legge til noe positivt, ikke sette begrensninger og skape energityver. Har en datter med diabetes.
Publisert første gang: 29.06.16 | Sist redigert: 10.04.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Litt ekstra bevegelse i hverdagen gjør godt for både vekta, blodsukkeret og for å stresse ned. Men du må ikke nødvendigvis dra på et treningssenter – du kommer langt med en helt vanlig gåtur i frisk luft.

Annonse

Lever man med diabetes har man helt klart noen ekstra utfordringer når man ønsker å være aktiv eller komme seg i bedre form. Det er ikke dermed sagt at man skal unngå trening og fysisk aktivitet.

Trening er like viktig for personer med diabetes som alle andre, kanskje mer, selv om man må ta hensyn til blodsukker og insulin. Under trening kan man nemlig oppleve både fall og stigning i blodsukkeret.

LES OGSÅ: Skritt for skritt går Kjell Arild seg til et bedre liv

En tommelfingerregel

Hvordan fysisk aktivitet påvirker blodsukkeret ditt vil avhenge av utgangspunktet, treningsmengde, intensitet, hva du har spist og når du sist satte insulin. Som en tommelfingerregel bør man redusere dosen med hurtigvirkende insulin til måltidet før trening.

  • reduser med 30% ved moderat aktivitet
  • reduser med 50% ved høy aktivitet

I tillegg til dette bør man beregne 10-20 prosent mindre insulin til måltid etter trening.

Annonse

Dog er de individuelle forskjellene store. Det beste er å bli kjent med med sin egen kropp og effekten trening har på den ved å måle blodsukkeret både før, under og etter trening.

gå deg i form

Foto: Pixabay.

Føler man seg usikker er det alltid lurt å starte forsiktig. En frisk gåtur med høyt tempo går for eksempel under kategorien lett aktivitet. Her høster du flere helsefordeler uten å være i risiko for store svingninger i blodsukkeret.

LES OGSÅ: Så lite aktivitet skal til for å leve lenger

Hvilke helsemessige fordeler er det ved å gå tur?

Som ved all annen fysisk aktivitet forbrenner du kalorier også ved å gå en tur. Å gå er like bra for hjerte som løping, i tillegg er det å gå noe av det beste du kan gjøre for å forebygge ryggproblemer.

Har du allerede ondter i rygg og nakke, er det anbefalt å gå både for å lindre smerter og å styrke ryggen.

Legger du turen ut i ulendt terreng der underlaget er kupert og variert, vil du få enda mer igjen for det. Det bedrer beinbygningen og reduserer risikoen for benskjørhet.

Gåturer i godt tempo har også en positiv innvirkning på kondisjonen. All form for bevegelse utløser lykkehormonet endorfiner og kan redusere stress.

Noen gode råd på veien:

  • Mål alltid blodsukkeret før trening, og innen en halvtime etter at du har satt igang.
  • Husk at temperatur også påvirker blodsukkeret. Både om du blir for varm eller kald, så kle deg etter vær og treningsform.
  • Om du trener alene, gi alltid andre beskjed om hvor du skal.
  • Ha med lett følingsmat. Praktisk på gåturen er knekkebrød med pålegg, frukt og små flasker med smoothie.
  • Kjøp et par gode sko som passer underlaget. Skogsturen krever andre sko enn gåturen på asfalt.

God tur! 🙂

LES OGSÅ: Bør man alltid være forberedt på det verste?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: