Slik gjør du havregrøt til et smart måltid
Karbohydrater per porsjon (inkludert topping som i oppskrift): 46 gram
Fiber: 9 gram
Havregrøt er for mange en frokostfavoritt, men noen opplever det også som en utfordring å oppnå stabilt blodsukker når man spiser havregrøt. Her er noen gode tips!
Har du tenkt på at hva du spiser sammen med et havregrøtmåltid kan ha mye å si for hvordan kroppen reagerer? Havregrøt med sukker og kanel er ikke nødvendigvis blodsukkerets beste venn for mange, men med noen få justeringer kan grøtmåltidet fungere supert.
Et godt tips er å prøve seg frem med ulike «toppinger» på grøten. Havregrøt i seg selv består jo i hovedsak av karbohydrater, men med riktig og smart topping kan du gjøre havregrøten til et fullverdig måltid med gode kilder til både karbohydrat, fett og protein. Prøv deg frem og finn din favoritt!
Tips til bra topping på grøt:
- Cottage cheese eller gresk yoghurt er fint å toppe med for å tilføre protein
- Nøtter og frø er supert som topping for å øke innholdet av gode fettsyrer i tillegg til å bidra med både protein, fiber og mineraler i grøtmåltidet
- Usaltet nøttesmør som peanøttsmør og mandelsmør smaker topp på grøt og øker innholdet av både protein og gode fettsyrer i måltider
- Type bær kan du variere ut i fra sesong, bruk friske eller frosne ut i fra hva du liker best og hva du har tilgjengelig
PRØV OGSÅ: Müslibarer med peanøttsmør
Ingredienser
1 porsjon
40 g havregryn (gjerne 50/50 lettkokte og store)
2 dl melk etter ønsker (plantemelk fungerer godt)
1 dl vann
1 klype kardemomme
3 ss cottage cheese (ca 60 g)
10 stk frosne jordbær
5 valnøtter
1 ss gresskarkjerner
1 ss solsikkekjerner
PRØV OGSÅ: Saftig eplebrød med yoghurt og havre
Fremgangsmåte
1. Kok havregryn i melken under omrøring, og juster konsistensen med vann til du har en jevn grøt. Smak til med kardemomme.
2. Rist frø og nøtter i tørr stekepanne til de får en gyllen farge.
3. Tin jordbær i en liten kjele eller i mikroen.
4. Ha grøten i en skål, og topp med cottage cheese, varme bær og rista nøtter og frø.
PRØV OGSÅ: Gulrotscones med havre og yoghurt
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.