5 grunner til endret insulinbehov
Nedenfor har jeg listet fem vanlige grunner til at insulinbehovet endres. Jeg håper dette kan være til hjelp for deg når blodsukkeret ditt er unormalt løpsk.
Dette vet du kanskje fra før av, men hvilken skade gjør repetering? Jeg vet i alle fall at jeg har godt av det, og da tenker jeg at det sikkert er flere som har det.
1.Trening
Kanskje den mest gjenkjennelige årsaken? Det er ikke sjeldent jeg har måttet endre basalnivået på pumpen før jeg skal trene. Fysisk aktivitet generelt vil ha en innvirkning på ens insulinbehov, og det vil nok alle med diabetes erfare før eller senere.
LES OGSÅ: Tren smart
2. Stress
Også en vanlig følelse, men i mitt tilfelle har denne vært vanskelig å koble direkte mot endring av insulinbehovet mitt. Ofte er det flere ting i kombinasjon med stress som har ført til en forandring i insulinmengde hos meg. Dermed kan jeg ikke sette fingeren på om det er stress som er hovedårsaken eller kun en delaktig faktor. Uansett så er det greit å ha i bakhodet at dette kan være en årsak til at blodsukkeret lever sitt eget liv.
LES OGSÅ: Stress + Diabetes = Ekstremsport
3. Vektøkning
Logisk, men fort gjort å glemme av i mitt hode. Insulinnivået vil såklart øke når det er mer kropp å dekke (altså ved vektøkning). Men ettersom denne endringen skjer så gradvis, vil det ofte ta tid før jeg skjønner at det er vektøkningen som har ført til et økt insulinbehov. Dette er en stor kontrast fra effekten av trening, som er rask og (relativt) kortvarig.
LES OGSÅ: Jeg levde et dobbeltliv
4. Område for insulinsetting (innstikksted)
Setter man kanylen eller pumpeinnsetteren på en plass hvor man ofte har satt insulin før, kan effekten av det bli dårligere. Det er fordi såkalte infiltrater fører til dårligere opptak. Dette er grunnen til at man bør variere innstikksted, nettopp for å sørge for et godt insulinopptak.
LES OGSÅ: Skader du deg selv unødig?
5. Sykdom
Har man en infeksjon eller annen sykdom i kroppen, vil dette kunne påvirke ens insulinbehov. Det samme gjelder enkelte medisiner, men ved mistanke om dette bør man alltid rådføre seg med en lege.
For min del er det fint å ha disse faktorene i bakhodet de dagene jeg ikke forstår hvorfor jeg trenger mer eller mindre insulin enn andre. Forhåpentligvis kan det hjelpe deg også i en lignende situasjon.
LES OGSÅ: Reagerer kroppen annerledes på sykdom når du har diabetes?
Har du merket at en eller flere av disse faktorene har påvirket ditt insulinbehov?
Kilde: diabetesforbundet.no
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.