Skader du deg selv unødig?

Skader du deg selv unødig?

Publisert første gang: 25.04.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Når man stikker seg selv flere ganger om dagen er det lett å bli uforsiktig. Irritasjonsmomenter som kløe, rødhet i huden og blåmerker kan de fleste leve med, men dårlig nåle-skikk og bruk kan få langt verre konsekvenser.

Annonse

Å sette insulin er noe du sikkert gjør mange ganger i løpet av dagen. Det er ikke noe stor greie akkurat, det er bare en naturlig del av hverdagen. En rutine du kanskje ikke tenker like mye over – fram med insulin, stikk, ferdig.

Det er fort gjort å la samme område gjennomgå hver gang, og skade seg selv unødig. Ikke fordi du har planlagt det, men fordi det skjer automatisk. Dessverre kan det by på noen problemer.

LES OGSÅ: Dette må du kunne om behandling av insulinsjokk

Hvert stikk irriterer huden

Betennelser, tykk hud og arrvev kan oppstå når man stikker seg på samme sted gjentatte ganger. Har man virkelig uflaks opplever man å utvikle lipodystrofi, som er en forandring i fettvevet på grunn av insulininjeksjoner. Dette kan oppstå i form av groper (lipoatrofi) eller infiltrater/fettputer (lipohypertrofi) i områder der man ofte har satt insulindosene sine.

Infiltrater er en hevelse i fettvevet, og forekommer hos 48 til 64 prosent av de med diabetes. Disse ansamlingene av fett under huden er ikke bare sjenerende, men de gjør det også vanskelig å dosere insulinet riktig hvis man fortsetter å stikke seg i det rammede området.

Annonse

Hvis du tilfeldigvis setter insulinet i et infiltrat kan det gjøre at insulinet tas opp for raskt eller for sakte, som kan gi deg uforutsigbare blodsukkersvingninger.

Hvordan unngå stikkskader?

Risikoen for å få infiltrater øker om du alltid setter insulinet på samme sted og om du bruker samme nål flere ganger. Å rotere stikksted er veldig viktig. Det hjelper både for å unngå arrvev og infiltrater.

Riktig stikketeknikk er også viktig for å unngå blåmerker. Voksne må passe på å alltid stikke i 90 graders vinkel og ikke bruke for lang nål, slik unngår man å treffe muskelen. Betennelser, irritasjon og kløe i huden kan alle skyldes at man bruker samme kanyle flere ganger. Derfor er det viktig å huske at man alltid skal bruke – og kaste!

LES OGSÅ: En klønete person med diabetes – blåmerkene vekker oppsikt

Dette skjer med kanylen når den brukes

Bytt kanylene etter hvert bruk for å unngå å skade deg selv unødig

Produktfoto: Roche.

Ofte setter man insulin rett før et måltid, og kanskje vil man bare få det unnagjort slik at man kan sette seg ned med maten sin. Dermed virker det bare som et ork å bytte kanyle der og da. «Jeg gjør det neste gang jeg setter insulin» tenker du kanskje. Men pennekanyler er laget for å brukes kun en gang.

Når nålespissen treffer huden bøyes den ørlite granne og vil derfor forårsake større skade hvis den brukes på nytt. Velger man å benytte samme kanyle gjentatte ganger vil materialet i spissen bli så ødelagt at man i praksis stikker seg med en krok – altså et redskap med mothaker – og ikke så mye en spiss lenger.

Dette er ikke noe man kan se med det blotte øye, men satt under lupen vil man oppdage at forskjellen på en ny nål og en som har vært brukt bare én gang, er påfallende.

Det er likevel ikke bare spissen som blir skadet når en kanyle er brukt. Alle kanyler inneholder nikkel, men er omgitt av en tynt lag silikon som beskytter mot reaksjoner. Dette silikonlaget beskytter bare én gang. Reaksjoner på nikkel i kanyler som har blitt brukt flere ganger kommer gjerne i form av kløe eller rød og irritert hud.

Det er med andre ord en stor fordel med gode rutiner. Sørg for å alltid bytte kanyle, forsøk å variere stikksted, og stikk nålen i en 90 graders vinkel. Ved å følge disse tre rådene vil du oppleve færre problemer med huden og med opptaket av insulin.

LES OGSÅ: Hvordan påvirker diabetes sexlivet?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: