Når blodsukkeret blir svaret på alle symptomer

Når blodsukkeret blir svaret på alle symptomer

Marius Vassnes
Født i 2004, bor i Austevoll kommune utenfor Bergen, har en fysisk aktiv jobb. Fikk diabetes type 1 som 18-åring i august 2022. Begynte med insulinpumpe i januar 2023. Lidenskapelig opptatt av å spre kunnskap og redusere fordommer om diabetes, og har blant annet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.
Publisert første gang: 04.08.24

Er det en ting som har endret seg mye etter at jeg fikk diabetes, er det måten jeg tenker på. Etter at jeg fikk diabetes type 1, har det blitt viktigere enn noen gang for å passe på at kroppen har det bra. Spesielt blodsukkeret. Det må ikke være for høyt og ikke for lavt. Det skal være helt passe. Sånt trengte jeg ikke tenke på før jeg fikk diabetes.

Helt i starten måtte jeg sjekke blodsukkeret helt manuelt, ved å stikke meg i fingeren med en nål, få ut en dråpe blod og suge dråpen opp i en teststrimmel koblet til et blodsukkerapparat. Da orket jeg ikke å sjekke blodsukkeret så ofte. Det virket mest tidkrevende og unødvendig. Så, etter fire uker fikk jeg sensor. En liten «dings» med en nål som satt på armen syv dager i strekk og målte blodsukkeret hele tiden. Alt var enklere og jeg sjekket blodsukkeret mye oftere enn da jeg hadde blodsukkerapparat.

Annonse

Så fikk jeg også etter hvert insulinpumpe, som «snakker» med sensoren. Jeg sjekker fortsatt ofte blodsukkeret, selv om jeg har insulinpumpe som klarer å passe på blodsukkeret, nesten helt selv. Jeg ser ikke like mye på blodsukkeret som da jeg hadde sensor, men en ting plager meg enda.

LES OGSÅ: Diabetes er overveldende

Sjekker blodsukkeret

Dersom jeg har litt hodepine, sjekker jeg blodsukkeret. Blir jeg sulten, sjekker jeg blodsukkeret. Er jeg trøtt, sjekker jeg blodsukkeret. Dette gjør jeg for å sjekke om det kan være en sammenheng mellom «symptomet» jeg opplever, og blodsukkeret jeg har. Noen ganger er det jo det, men veldig ofte er det ikke. Tenker jeg meg om, kan det ha vært en travel dag på jobb, mye bråk rundt meg eller bare lenge siden jeg har spist.

Folk med diabetes kan være sultne, trøtte, kvalme eller slitne, uten at det nødvendigvis har noe med diabetesen å gjøre. Blodsukkeret er ikke svaret på alt, heldigvis.

LES OGSÅ: Å måle blodsukkeret ble en besettelse

Annonse

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: