«Uten tilsatt sukker»

«Uten tilsatt sukker»

Knut Lorentzen
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med kona mi. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 12.06.24

Dette er vel redningen for mange, ellers hadde utvalget av næringsmidler vært litt i minste laget for mange av oss. Men som med mange andre ting, så gjelder også her at man må gjøre alt med måte.

Det er jo alltid noe sukkerinnhold i det som selges som «uten tilsatt sukker». I hvert fall alt av bær og frukt. Hvis jeg måler blodsukkeret et par timer etter måltidet med «sukkerfritt» syltetøy kan jeg jo se at det er litt høyere enn hvis jeg for eksempel spiser grovt brød med ett eller annet kjøttpålegg.

Annonse

Fem om dagen gjelder også diabetikere

Jeg er glad i frukt og grønnsaker, og hun jeg er gift med lager praktisk talt alltid middagsretter med enten rå salat eller veldig lett kokte grønnsaker, som for eksempel broccoli. Men helt uten blodsukkerstigning blir det jo ikke. Jeg klarer i hvert fall ikke å spise et måltid uten å få noe blodsukkerstigning.

Ellers synes jeg det er godt med litt frukt etter middagen, som for eksempel et eple eller en appelsin.  Diabetesforbundet sier at «5 om dagen» også gjelder for oss diabetikere. Man bør passe på å spise både bær, frukt og grønnsaker hver dag. 

LES OGSÅ: Fordi jeg har diabetes…

Bytte ut sukkerfri brus med vin?

Så har det etter hvert kommet ganske mange produkter i butikkhyllene som er påtrykt «Uten tilsatt sukker». Det første jeg kan huske var «Tab», Så kom de andre produsentene etter tur. Favoritten min er, som jeg har skrevet tidligere, Pepsi Max. Den og Coca Cola Uten sukker er jo de to store på markedet, men nå kan vi velge og vrake i forskjellige typer brus uten sukker. 

LES OGSÅ: Min firbente diabetesmedisin

Annonse

For noen dager siden leste jeg en artikkel om at man nå har dokumentert ved et universitet i Østerrike at et glass rødvin til maten faktisk reduserer blodsukkeret, så målt etter 3 timer hadde de som drakk rødvin lavere blodsukker enn de som ikke drakk rødvin til maten. En sideeffekt var at rødvin også stimulerer det genet som styrer sulten så den blir mindre intens*. Absolutt et meget godt alternativ til Pepsi Max. Jeg vil selvsagt likevel ikke anbefale å bytte ut vann med vin, men jeg synes det er kjekt å lese om hva forskerne finner ut om mat, drikke og blodsukker. Hvem vet, kanskje vi om fem år får helt andre kostholdsråd enn i dag?

LES OGSÅ: Å reise med diabetes type-2

Kilde: *Studien ble utført av forskere fra Christian Doppler Laboratory for Receptor Biotechnology og University of Natural Resources and Life Sciences i Østerrike. Ingen kilder til finansiering ble rapportert av studien. Studien ble publisert i fagfellevurdert vitenskapelig tidsskrift, Food and Function.
https://no.medic-life.com/confusion-over-red-wine

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: