Eksamenstips for deg med diabetes type 1

Eksamenstips for deg med diabetes type 1

Marius Vassnes
Født i 2004, bor i Austevoll kommune utenfor Bergen, har en fysisk aktiv jobb. Fikk diabetes type 1 som 18-åring i august 2022. Begynte med insulinpumpe i januar 2023. Lidenskapelig opptatt av å spre kunnskap og redusere fordommer om diabetes, og har blant annet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.
Publisert første gang: 20.06.24

Skal du ha eksamen, er det viktig å fokusere på den. Det er smart å unngå og måtte bruke tid og energi på diabetesen. I denne teksten får du noen tips for å gjennomføre en god eksamen med diabetes type 1.

Dine rettigheter

Annonse

Du kan søke rektor ved skolen om tilrettelegging dersom du har behov for det. Du kan blant annet søke om ekstra tid dersom du tror det vil bli nødvendig på grunn av måling av blodsukker og lignende. Retten til tilrettelegging er beskrevet i Forskrift til opplæringsloven, og rektors vedtak kan klages til Fylkesmannen.

Gi beskjed til eksamensvakten

Det er lurt å gi beskjed til sensor på eksamen at du har diabetes. Et blodsukkerapparat eller insulinpumpe kan, for en som ikke kjenner til diabetes, se ut som kalkulator eller andre type hjelpemidler. Si i fra om apparatene dine, så unngår du å bli stoppet midt i eksamen.

LES OGSÅ: Diabetes under eksamen?

Blodsukkeret under eksamen

Stress under eksamen kan føre til høyere, lavere eller svingende blodsukker. Ha alltid med nok følingsmat og insulin. Blir blodsukkeret for høyt, og du ser behovet for det, kan en av sensorene følge deg en runde rundt skolebygget. Da får du kanskje blodsukkeret litt ned. Både høyt og lavt blodsukker kan påvirke konsentrasjonen. Lytt til kroppen og gjør de tiltakene du må gjøre. Det går helt fint å ta en liten pause fra skrivingen for å spise en brødskive.

Annonse

Dette går bra!

Husk at du kjenner kroppen din. Følg de vanlige rutinene dine. Dette fikser du. Masse lykke til på eksamen!

LES OGSÅ: Eksamensurium – å ha diabetes i eksamenstiden

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: