Eksamensurium – å ha diabetes i eksamenstiden

Eksamensurium – å ha diabetes i eksamenstiden

André
André er 29 år og er i fulltidsjobb med studier ved siden av. Utdannet hjelpepleier, men jobber innenfor privat servicenæring. Fikk konstatert diabetes våren 2015, og ønsker å dele alle sidene av det å leve med diabetes, også de som kanskje ikke er så positive.
Publisert første gang: 14.04.16
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Eksamen. Den eller de gangene i året hvor tusenvis av studenter river seg i håret, flytter inn på lesesalen og er høyst emosjonelle. Eller ikke… Med noen år på baken og en lengre pause fra skolegang, har jeg funnet hva som gir meg en bra dag på eksamen.

Annonse

Eksamensurium og stress

Vi er inne i den tida igjen. Eksamen og alt det det medfører av stresslesing, søvnløse netter og blod, svette og tårer.

Eller, fullt så ille er det ikke – men jeg kjenner på meg at dette har vært en utfordrende periode. Jeg er litt usikker på om jeg har nevnt det før, men i tillegg til at jeg jobber 100 prosent, så studerer deltid ved siden av. Skjønt, deltid og deltid. Jeg tar 22,5 studiepoeng og det i seg selv kjennes tidvis som en fulltidsjobb. Særlig når det er 12 år siden sist jeg gikk på skole.

«Det kommer ordna seg, det gjör det alltid»

Jeg har jo gjort meg noen erfaringer om hvordan jeg skal takle denne kombinasjonen. Jeg har alltid vært en person som er nervøs før «sånne ting», enten det er eksamen, et jobbintervju eller et viktig prosjekt på jobb. Jeg har en dårlig vane med å «kave meg opp», og da går ting gjerne gærnt. Jeg husker blant annet at jeg ikke sov de siste nettene før min avsluttende eksamen på videregående. Nå, med noen ekstra år på baken – og en mer «det ordner seg»-holdning til ting rundt meg, merker jeg at jeg takler hverdagen og eksamenstiden bedre enn forrige gang.

Dagen før dagen

Nå har jeg én eksamen igjen før jeg har en god og lang ferie fra skolen. Jeg har funnet ut at jeg bare må senke skuldrene, spise jevnt og forsøke så godt jeg kan å sove ordentlig når jeg faktisk har mulighet til det. Jeg må rett og slett legge inn en del egeninnsats for å fungere best mulig.

Videre har jeg prøvd meg litt frem og funnet ut hva som har holdt meg på et sånn passelig nivå med blodsukkeret gjennom de timene jeg sitter med eksamen, og dette skal jeg gjennomføre på siste eksamenen min som er om noen dager.

Annonse
Foto: iStock

Foto: iStock

Mine eksamenstips

Dagen før

Først og fremst leser jeg nesten ingenting den siste dagen før selve prøven. Jeg prøver istedenfor å ikke tenke så mye på hva som skal skje dagen etter. Jeg bruker tid med samboeren min, på å gå en lengre tur med hunden. Jeg spiser middag litt tidligere enn jeg vanligvis gjør og prøver å komme meg i seng i rimelig tid. Etter en god tur i frisk luft, sover jeg som et barn hele natta.

Eksamensdagen

På selve eksamensdagen står jeg ikke opp så grytidlig. Jeg er så heldig at studiesenteret jeg tar fagene mine på, ligger bare ti minutter gange hjemmefra. Jeg starter dagen med en lett, men mettende frokost; kjøleskapsgrøt med bygg- og havregryn og en kopp kaffe. Så rusler av gårde.

Oppskrift på en blodsukkersnill kjøleskapsgrøt finner du her: Glutenfri bokhvete- og chiagrøt

Underveis

Når jeg sitter og skriver passer jeg alltid på å ha vann eller kullsyrevann, et par brødskiver på pulten. Og en sjokolade, i back-up. Back-upen er litt viktig for meg fordi jeg vet at jeg presterer best når jeg ikke ligger for lavt, og et par biter sjokolade halvveis i skrivinga gjør underverker. Det er ikke alltid jeg trenger denne boosten underveis i eksamenen. Da tar jeg meg en kaffe når jeg er ferdig, og nyter den siste biten da istedenfor.

Dette er en fremgangsmåte som fungerer veldig bra for meg. Jeg har enda ikke opplevd søvnløse netter i flere dager før eksamen. Og blodsukkeret – det har holdt seg på den pene siden av skalaen 🙂

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: