De 10 mest stilte spørsmålene jeg får om diabetes type 1

De 10 mest stilte spørsmålene jeg får om diabetes type 1

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 23.05.24

Å leve med diabetes fører ofte til en rekke spørsmål fra folk til enhver tid. Her vil jeg prøve å svare på de spørsmålene folk oftest stiller meg om diabetes type 1.

Diabetes type 1 er en kompleks individuell sykdom, derfor vil svaret på noen spørsmål selvsagt være avhengig av hvem du spør. Min diabetes og din diabetes trenger ikke oppføre seg helt likt. Men det er også noe som er generell faktainformasjon om sykdommen. Uansett, her tar jeg for meg de 10 spørsmålene folk oftest stiller meg.

Annonse

Kanskje du lærer noe nytt i dag. Eller kanskje er det noen du kjenner som trenger å vite dette? Neste gang du får en rekke spørsmål om diabetes type 1 så kan du kanskje bare dele denne artikkelen.

1. Kan du med diabetes spise ting med sukker/karbohydrater?

Dette er et spørsmål jeg ofte får, men ofte tonet som: «Men kan du spise det der, da?».

Med dagens insulinkvalitet kan jeg, som alle andre uten diabetes, spise det jeg vil. Jeg må bare sette insulin.

LES OGSÅ: Slik ser min hverdag med diabetes ut

2. Fører diabetes til vektoppgang?

I hovedsak, nei. Men erfaringsmessig vil jeg si at det er vanskeligere å gå ned i vekt med diabetes type 1.  Det handler om så mye mer enn bare hva man putter i munnen og hvor mye man er i aktivitet. Blodsukkeret må også spille på lag.

Annonse

3. Kan man bli frisk av diabetes type 1?

Nei, dessverre. Dette er en sykdom man må leve med resten av livet.

LES OGSÅ: Dette er de viktigste tallene for god diabetesbehandling

4. Forkorter diabetes livet ditt?

De lærde strides her. Men i all hovedsak, nei.

Man kan leve til man er godt over 80 med diabetes, uansett type. Dette har mye med at behandlingen og behandlingsmålene har blitt så mye bedre de siste 30 årene.

5. Er det farlig å ha diabetes type 1?

Ikke hvis man spiller på lag med diabetesen. Det er mange faktorer som spiller inn her. Hvor god blodsukkerkontroll har du? Har du tilleggssykdommer? Hvordan klarer du å regulere blodsukkeret ditt på best mulig måte?

Diabetes har for meg ført til en rekke farlige situasjoner fordi blodsukkeret mitt til tider faller så fort at hverken jeg eller den kontinuerlige blodsukkermåleren får det med seg. Jeg har det siste året brukket 2 ribbein, pådratt meg brudd i kneet og i halebeinet. Kanskje jeg bare er litt ekstra uheldig?

6. «Bestemoren min ble blind på grunn av diabetesen sin. Blir du også det?»

(Dette spørsmålet kommer i flere varianter, men med samme katastrofefokus.) Svaret på dette spørsmåler er: Det vet jeg ikke. Har man god blodsukkerkontroll så har man mindre sjanse for å utvikle det man kaller diabetes retinopati. Men hos noen utvikles dette gradvis uansett. En god blodtrykkskontroll er også alfa omega her.

LES OGSÅ: Nødplan for diabetespårørende

7. Hvilken type diabetes krever at man setter insulin med penn eller pumpe?

Diabetes type 1, i all hovedsak. Ved diabetes type 1 er betacellene i bukspyttkjertelen som produserer insulin satt ut av drift. Insulin senker blodsukkeret ved å sette i gang en rekke prosesser som flytter glukose fra blodet og over i celler.

Ved diabetes type 2 kan man behandle det med kost og trening, eller med kost trening og tabletter. Og om dette ikke fører til ønskede resultater – insulin.

8. Hva fører til diabetes type 1?

Diabetes type 1 er en autoimmun sykdom som vanligvis skyldes at kroppens forsvarssystem ved en feil oppfatter cellene som produserer insulin i bukspyttkjertelen som fremmede, og ødelegger dem. Man vet ikke helt klart hva som er årsaken til dette, men mest sannsynlig er det en kombinasjon av arv og ukjente miljøfaktorer.

9. Er diabetes type 1 arvelig?

Diabetes type 1 er lite arvelig. Selv om ca. 30 prosent av oss kan ha gener som disponerer for sykdommen, er det veldig få som utvikler diabetes type 1 – bare mellom 0,3 og 0,5 prosent av befolkningen.

LES OGSÅ: Nylig diagnostisert med diabetes? Del 1

10. Når ble diabetes oppdaget?

Den første gangen diabetes er nevnt er trolig rundt 1550 f.Kr. I en papyrus fra Egypt nevnes en sykdom som gjør at pasienter tisser masse, og går fort ned i vekt. Diagnosen ble sannsynlig navngitt 1300 år senere av Appolonius fra Memfis og betyr «å få igjennom».

Er det noe du lurer på om diabetes?

Kilder:
www.levmeddiabetes.no
www.diabetes.no
www.fhi.no
www.snl.no

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: