Spis mer belgvekster!

Spis mer belgvekster!

Bidragsytere
Dette er innhold laget av forfattere fra vårt internasjonale nettverk.
Publisert første gang: 01.02.24

De fleste med diabetes har et mål om å oppnå et godt blodsukker. Enkelte er også opptatt av å ha et blodsukker som ikke svinger for mye. Regulering med insulin og mosjon hjelper, men for mange vil også enkelte matvarer gi god effekt på blodsukkeret. Belgvekster, som bønner, erter og kikerter er blant disse matvarene.

Belgvekster er ikke bare gunstig for blodsukkeret, men også for lommeboka og miljøet. I tillegg er de svært sunne med høyt protein og fiberinnhold. Belgvekster er i tillegg enkle å tilberede. Noen belgvekster kan kjøpes ferdig kokt på boks.

Annonse

Gunstig for blodsukkeret

Belgvekster er spesielt gunstig ved diabetes type 2. I belgvekster finnes det noe som heter resistent stivelse som ikke brytes ned til glukose i tynntarmen. Mat fra belgvekster gir dermed lavere blodsukkerstigning enn andre typer stivelsesrike matvarer. Sammensetningen av protein, fiber og resistent stivelse bidrar til at du holder deg mett lengre, som kanskje fører til at du småspiser mindre i løpet av dagen – og det er jo bra for blodsukkeret!

«En studie sammenlignet pasienter med diabetes type 2 som gikk over til et mer plantebasert kosthold. Den gruppen som fikk mye belgvekster blant sine matvarer, hadde lavere fastende insulin og glukose og også en bedre fettprofil i blodet enn den andre gruppen.2» -Diabetesforbundet

LES OGSÅ: Lune hvite bønner med tomat og ruccolasalat

Diabetes skal ikke føre til at du må legge inn store endringer i livsstilen din og lage helt nye rutiner, men å legge noe godt, sunt og billig til i kostholdet, det er bare positivt. Belgfrukt er trendy, prøv du også! Hummus til frokost, kikerter i salaten eller chili con carne til middag?

Hva er din beste oppskrift med belgfrukter?

Annonse

LES OGSÅ: Slik finner du riktig kosthold for deg

Kilder: Belgvekster – fremtidens mat (19. oktober 2016) https://www.diabetes.no/kosthold/matvaregrupper/frukt-og-gronnsaker/belgvekster–fremtidens-mat/

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: