Når legetimen blir avlyst

Når legetimen blir avlyst

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 05.01.24

Hvor avhengig er dere av oppfølging fra helsepersonell når det kommer til diabetesen? Jeg regner med svarene er like mange som det er personer med diabetes.

Noen ganger i livet møter vi på situasjoner som virker små, men som kan ha en stor innvirkning på mental og emosjonell velvære. En slik hendelse er når du har satt av tid til en legetime, kanskje har ventet på den i flere måneder, og så opplever du at den ikke går som planlagt. Det kan være avlyst, forsinket eller av andre grunner blir en kilde til frustrasjon og bekymring. Dette er min historie om hvordan en legetime ikke gikk som forventet, påvirket meg.

Annonse

Forberedt

Legetimen var planlagt i flere måneder i forveien. Jeg hadde vært og tatt nødvendige blod – og urinprøver uken før. Jeg hadde forberedt meg mentalt og listet opp spørsmål og bekymringer som jeg ønsket å diskutere med legen. Helsen min hadde ikke vært på topp de siste månedene. Blodsukkeret svingte voldsomt og jeg var ikke der jeg ville med trening og kosthold. Vekten gikk også feil vei. Jeg hadde satt mine forhåpninger til denne timen. Det var en form for trygghet i å vite at jeg snart skulle få svar og veiledning.

Forsinkelser

Jeg ankom sykehuset i god tid. Jeg satt i venterommet, nervøs, men også lettet over at jeg endelig skulle få svar på prøvene og forhåpentligvis hjelp til å få det bedre. Imidlertid begynte min irritasjon å vokse da min planlagte legetime ble forsinket. Først var det ti minutter, deretter tretti minutter, og til slutt fikk jeg beskjed om at legen hadde blitt forsinket på grunn av en akutt situasjon.

Selvfølgelig, jeg forstår at nødsituasjoner er uforutsett og viktig, men det forhindret ikke at frustrasjonen begynte å bygge seg opp. Jeg hadde tatt meg fri fra jobb, og planlagt hele dagen rundt denne avtalen. Jeg hadde allerede ventet i en time, og jeg hadde ingen anelse om hvor mye lenger det ville ta.

LES OGSÅ: Motsatte symptomer på høyt og lavt blodsukker

Avlyst

Så kom beskjeden om at legetimen min måtte avlyses på grunn av den langvarige forsinkelsen. Den bekymringen jeg hadde følt tidligere, ble nå forsterket av en følelse av avmakt og frustrasjon. Alt arbeidet jeg hadde lagt i forberedelsene, og hele dagen min var bortkastet.

Annonse

Det er i øyeblikk som dette at man virkelig setter pris på betydningen av god kommunikasjon og kundeservice fra helsepersonell. En enkel telefon for å informere meg om forsinkelsen eller muligheten for å planlegge en annen avtale, ville ha gjort en stor forskjell. Isteden følte jeg meg usett og ubetydelig. Hadde det vært omvendt, at jeg ikke møtte opp uten å si fra, hadde jeg måtte betale for timen. Alt jeg fikk, var en unnskyldning. Heller ikke ny time.

Ivaretagelse av pasienten

Dette minnet meg på hvor skjør balansen i helsevesenet kan være og hvordan selv de minste hendelsene kan påvirke pasientenes mentale velvære. Selv om det kan virke som en liten hendelse, har min erfaring med en legetime som ikke gikk som planlagt lært meg verdien av tålmodighet, kommunikasjon og å sette pris på helsepersonell som tar seg tid til å lytte og gi omsorg til pasientene sine. Det er viktig å huske at helsevesenet er en samarbeidsprosess, og vi alle spiller en rolle i å sikre at pasienter føler seg hørt og ivaretatt.

LES OGSÅ: Closed Loop System: Tør du å overgi diabetesen din til teknologi?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: