Min diabetes-pizza

Min diabetes-pizza

Marius Vassnes
Født i 2004, bor i Austevoll kommune utenfor Bergen, har en fysisk aktiv jobb. Fikk diabetes type 1 som 18-åring i august 2022. Begynte med insulinpumpe i januar 2023. Lidenskapelig opptatt av å spre kunnskap og redusere fordommer om diabetes, og har blant annet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.
Publisert første gang: 26.01.24 | Sist redigert: 27.01.24

Synes du pizza kan være vanskelig å sette insulin til? Opplever du ofte at blodsukkeret blir helt feil etter å ha spist pizza? Frykt ikke, det finnes løsninger.

Noen ganger er det nok å prøve ut forskjellige insulindoser, oppskrifter eller ulike ingredienser for å oppnå ønsket resultat. I denne teksten deler jeg pizzaen som funker for meg og mitt blodsukker.

Annonse

Når jeg skal spise pizza, lager jeg stort sett alltid en lignende variant som forrige gang. Jeg er ikke noe særlig til baker, så jeg bruker ofte ferdig bunn som rulles ut. Denne har gitt overraskende gode resultater på blodsukkeret, så det er egentlig bare vinn-vinn for min del.

Prøv deg frem

I tillegg til ferdig pizzabunn, bruker jeg magrere kjøtt, for eksempel kyllingkjøtt- eller kyllingkjøttdeig. Jeg er også forsiktig med osten. Jeg bruker nok, men drøsser ikke på med mye ost, slik mange gjerne tenker pizzaen må være. En pizza med mye ost fører dessuten fortere til seig topping.

Jeg spiser omtrent halve pizzaen og setter insulin for 100 gram karbohydrater fem til femten minutter på forhånd, uten å dele bolusen (insulindosen) i to eller gjøre noe som helst annerledes, slik man ofte må når man spiser pizza.

Jeg opplever sjelden det som kalles «hale» på blodsukkeret, at det begynner å stige noen timer etter måltidet og det tror jeg har mye å gjøre med at pizzaen virker «diabetes-vennlig». Pizzaen funker for meg, men det betyr ikke at den funker for deg. Prøv deg frem, så finner du nok din pizza og teknikk til slutt. Du må i alle fall ikke gi opp, pizza er jo så godt!

LES OGSÅ: Pizza uten bunn – glutenfri og blodsukkervennlig

Annonse

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
5/5 1 tilbakemelding
Del: