Fysisk arbeid gir meg følingsutfordringer

Fysisk arbeid gir meg følingsutfordringer

Kjell Arild Ueland
Født i 1969, pappa til 3 og har hatt diabetes type 1 siden 1981. Merker nå slitasjen som diabetesen har gitt meg, men er opptatt av trening og prøver å ha et positivt og humoristisk syn på livet.
Publisert første gang: 26.10.23

For første gang i livet har jeg fått en jobb som er fysisk, så jeg har derfor begynt å trene for å komme i bedre form. Men både på jobb og på trening sliter jeg med samme utfordring: hvordan unngå føling?

Sommeren 2023 er en sommer som kommer til å bli husket for endring og kaos. Livet mitt ble snudd på hodet på et øyeblikk. Som en konsekvens av dette måtte jeg ut å skaffe meg en ny jobb. Dette ordnet seg rimelig lett, men for første gang i mitt liv så har jeg begynt å jobbe fysisk.

Annonse

Samtidig bestemte jeg meg for å begynne å trene igjen. Og jeg har satt meg som mål å løpe halvmaraton, lørdag 4. november. Dette bestemte jeg meg for fordi jeg trengte å flytte fokus mentalt.

Jeg har løpt halvmaraton før, for 6 år siden, så jeg er ikke helt ukjent med dette. Og jeg merket fort at kroppen husker hva den har vært med på tidligere. Men grunnen til at jeg nå kobler fysisk arbeid og trening sammen, handler selvfølgelig om å ha kontroll på blodsukkeret. Begge deler bringer med seg samme utfordring.

LES OGSÅ: Er diabetes og turnusarbeid en dårlig kombinasjon?

Blodsukkeret synker raskt av fysisk aktivitet

I jobben min så går vi på tak og monterer solcellepaneler. Dette er i og for seg en enkel jobb, men det kan være krevende nok å gå opp og ned stiger, balansere på taket, montere skinner, og ikke minst løfte og bære på disse panelene. Insulinpumpa blir satt på treningsmodus og heldigvis så tar vi oss ofte pauser slik at det kan inntas karbohydrater. Av og til må jeg også gi beskjed om at nå trenger jeg 10 minutter, og finner frem sjokoladen.

Samme utfordringen har jeg når jeg er ute og løper, men da går ting mye raskere. Nå driver jeg og prøver meg frem til hvor mye jeg skal redusere basaldosen for å kunne løpe i litt over 2 timer. Det jeg har funnet ut nå er at, om jeg starter på et blodsukker på rundt 10 og spiser en banan rett før jeg starter å løpe, så klarer jeg 40 minutter uten å få føling. Da er det treningsprofilen på insulinpumpa som gjelder.

Annonse

LES OGSÅ: Skal jeg fortelle arbeidsgiver at jeg har diabetes?

Trenger blodsukker-tips for å holde ut et helt halvmaraton

Kanskje halvmaraton er litt vel langt for en fyr som meg, men nå har jeg satt meg dette målet og dermed så skal dette gjennomføres. Jeg har jo løsningen for første tredjedel av løpet og resten skal jeg nok finne ut av.

Kanskje noen av dere lesere som har noen gode råd til sånne som meg som nå har nye utfordringer å løse?

  • Hvordan fikse en fysisk krevende jobb?
  • Hvordan løpe/trene i litt over 2 timer?
  • Begge deler uten å oppleve et så lavt blodsukker at man får føling?

LES OGSÅ: Derfor burde du trene med musikk

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: