Derfor burde du trene med musikk

Derfor burde du trene med musikk

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 05.10.23

En av de beste måtene vi kan behandle vår egen diabetessykdom på, rent bortsett fra å måle blodsukker og sette insulin, er å trene og være fysisk aktive. Det er på langt nær alltid det frister, til tross for at vi vet at det vil føles godt etterpå. Et godt tips til hvordan man enklere kan komme i gang de dagene det kjennes tungt, er å trene med musikk.

De fleste av oss har et forhold til musikk. Musikk er følelser, identitet og noe vi kan kjenne oss igjen i. Musikk er god stemning, men også avslappende. Musikk kan hjelpe oss til å føle oss bedre når vi er triste og fungere som en form for terapi. Men musikk kan også gi oss en ekstra boost når vi skulle trenge det. Sistnevnte er kanskje den beste grunnen til å benytte seg av musikk når man skal trene. Mange av oss føler oss ekstra motiverte når vi lytter til stemningsfull musikk under trening, og da gjerne sanger med litt trøkk i.

Annonse

Når du har funnet flyten på trening, uavhengig av treningsform, og kjenner at du jobber i takt med musikken, er veien til endorfinrus kort. Det er denne følelsen som gjør at vi ønsker å gjenta treningen ved en ny anledning. Og det er nettopp dette som gjør at vi oppnår de gunstige helsefordelene. Ved å trene til musikken vi liker kan vi drømme oss bort og flytte fokuset mot sangen vi hører på fremfor at øvelsen som utføres kjennes ubehagelig. Og plutselig har tiden flydd avgårde og økta nærmer seg slutten. Det er rett og slett enklere å holde motivasjonen oppe om man lytter til musikk man liker.

LES OGSÅ: 7 øvelser du kan gjøre når du ser på tv

Bedre prestasjoner

Noen av oss trener ikke bare for helsefordelene, men også for å prestere på en gitt nivå. For mange er det avgjørende å sette seg et mål med treningen for i det hele tatt å orke å gjennomføre. Også her kan musikk spille en vesentlig rolle. Det skal ikke mange søk på Google til for å se at det er foretatt en rekke studier som beviser at man kan prestere bedre med musikk – nettopp ved at man jobber i takt med rytmen i sangen som spilles. Et annet perspektiv vil være å velge riktig musikk for aktiviteten som utføres, men det viktigste er nok å finne en type musikk man selv foretrekker.

Ved å bruke meg selv som eksempel, så er det ingen tvil om at jeg løper bedre og føler meg mer motivert når jeg løper til musikk som matcher tempoet jeg løper i. Jo raskere jeg løper, desto mer trøkk ønsker jeg å ha i låta. På de roligere turene foretrekker jeg også roligere musikk. Dette dreier seg gjerne om løpesteget, steglengden og antall steg i minuttet som gjerne øker i takt med tempoet. De gangene jeg løper uten musikk synes jeg det er veldig mye vanskeligere å holde tempoet oppe over tid. Jeg er nødt til å anstrenge meg selv langt mer for å holde en viss fart.

Noe for enhver smak

Det fine med musikk er at det i dagens moderne samfunn har blitt så lett tilgjengelig. Det finnes en rekke apper på mobilen som lar deg strømme musikk gratis hvor enn du befinner deg, eller du kan laste det ned til enheten din. I tillegg til dette har musikkproduksjon blitt veldig mye enklere, og hvem som helst kan nærmest sitte hjemme med sin egen datamaskin og lage musikk. På den måten blir utvalget stort, og det skal være mulig for alle å finne noe for sin egen musikksmak.

Annonse

Hvis du ikke har prøvd å trene med musikk før, anbefaler jeg deg å teste det ut for å øke motivasjonen, prestasjonen og lysten på å trene.

LES OGSÅ: Enkle tips til hjemmetrening

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: