Endelig gravid

Endelig gravid

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 26.10.23

Jeg er gravid! Etter mange års prøving har det endelig klaffet for oss. Men det er mange ting jeg ikke forventet at graviditeten ville medbringe. Spesielt ikke hvor tidkrevende og altoppslukende det ville være å holde blodsukkeret stabilt.


Graviditeten er årsaken til at jeg har hatt flere alvorlige følinger i det siste. Jeg har et langt lavere blodsukker-gjennomsnitt nå enn jeg noen gang har hatt, og sensitiviteten for føling har dermed sunket. Dette, i kombinasjon med den utrolig strenge blodsukkerkontrollen som forventes under et svangerskap, har ført til noen feilberegninger av insulin og enkelte skumle episoder. Heldigvis har det alltid endt bra, og jeg får tett oppfølging av både helsepersonell og familie for å unngå lignende episoder i framtiden.

Annonse


Flerdobling av insulinbehov

Skal jeg være ærlig, er det etter min mening nesten umulig å ikke feilberegne insulinbehov under svangerskapet. Selv om jeg har noen av de beste hjelpemidlene på markedet når det gjelder diabetesbehandling, så vil jo både hormoner, dagsform og stressnivå påvirke blodsukkeret. Ikke bare litt, men til de grader! Jeg har aldri trengt så mye insulin som jeg trenger nå. Vi snakker ikke bare dobling, men flerdobling av insulinbehov. 

De nevnte påvirkningsfaktorene svinger jo som bare det under et svangerskap også. Dagsformen er aldri den samme fra dag til dag; én dag har jeg null energi og bare kaster opp, mens neste dag kan alt være bra. Ingen dager er like, så blodsukkerkontroll under svangerskap er virkelig noe av det vanskeligste og mest slitsomme jeg noen gang har gjort. 

LES OGSÅ:  Frykten for å bli gravid

Endelig gravid
Foto: Privat

God oppfølging 

Selv om det å ha diabetes under en graviditet er krevende, føler jeg selv at jeg får god oppfølging av endokrinologen på mitt lokale sykehus og jeg mottar den hjelpen jeg trenger. Jeg har aldri hatt lavere langtidsblodsukker enn det jeg har nå, og er selv veldig stolt av både jobben og innsatsen som ligger bak tallet. Det er derimot nettopp det det er; veldig mye jobb. 

Likevel er dette noe jeg absolutt ikke ville vært foruten. Mirakelet i magen er svært etterlengtet, og jeg priser meg lykkelig for hver eneste, slitsomme dag som går, så lenge det går bra med vår lille skatt. 

LES OGSÅ: 7 tips til hvordan ta vare på sin diabetes i svangerskapet

Annonse

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: