Den glemte medisinen

Den glemte medisinen

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 11.06.23

Insulin er livsviktig for oss med diabetes type 1. Vi kan ikke leve uten tilførsel av insulin. Men for meg er også fysisk aktivitet en viktig medisin for å leve godt med diabetes.

Det er ingen som kan bestride helsefordelene ved å være fysisk aktiv. Og for oss med diabetes er det ekstra viktig. Fysisk aktivitet gir et mer stabilt blodsukker og gjør det enklere å regulere. I alle fall for meg.

Annonse

Trening på blå resept

For mange er det dyrt å trene på treningssenter. Og mange synes det er vanskelig å motivere seg til å trene alene. Det har vært mye prat om trening på blå resept, og det er noe jeg absolutt har troen på at hadde vært nyttig for mange. Ikke nødvendigvis gratis, men et tilskudd slik at flere benytter muligheten til å trene på treningssenter. For oss med kronisk sykdom burde dette absolutt være et tilbud. Både helsegevinsten og den økonomiske gevinsten hadde vært stor. En god helse gjør at man står lengre i jobb, har mindre bruk av helsetjenester og medisiner og har bedre psykisk helse. Vinn vinn både for pasienter og samfunnet.

LES OGSÅ: 3 gode grunner til hvorfor du bør gå tur i ulendt terreng

Motivasjon

For mange er det vanskelig å finne motivasjonen til å trene regelmessig. Det har jeg full forståelse for. Da jeg selv begynte, var det ekstremt slitsom og krevende de første månedene. Men etter en tid ble det enklere og enklere og nå kan jeg ikke forestille meg et liv uten trening. Det er godt for diabetesen, resten av kroppen min og det mentale. Det er ingenting som er negativt med en treningsøkt. Men motivasjonen er det som er bøygen, og den må man jobbe med.

Selv om det for mange er foretrukket å trene på treningssenter, er det mye man kan gjøre hjemme uten særlig utstyr. Vekter og kettelbells selges «over alt», og koster ikke all verden. Trenings-strikker og en treningsmatte er også billig. Det finnes mange gode trenings-filmer på blant annet Youtube som er enkle å følge. Hva med å løpe opp trappene hjemme tyve ganger? Eller ta spensthopp og sit-ups på stuegulvet sammen med barna? Mulighetene er mange og morsomme.

Trening gir stabilitet

Jeg har funnet ut at litt trening hver dag er det beste for meg. Og morgentrening er absolutt å foretrekke. Da har jeg positiv effekt på blodsukkeret resten av dagen. 20 til 30 minutter er det som skal til, gjerne intensivt. Jeg kan også trene på kvelden, men da er det viktig å passe på blodsukkeret når du legger deg. Intensiv trening på slutten av dagen kan gi blodsukkerfall på natten. Reduser gjerne insulindosen på de kveldene du trener intensivt.

Annonse

Bruker du trening på denne måten, vil jeg absolutt si at trening er medisin for oss med diabetes 😊

LES OGSÅ: Trening – plikt eller glede?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: