Slik overvinner du dørstokkmila

Slik overvinner du dørstokkmila

Stine Helén Tunstrøm
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 28.05.23

Du skal ikke undervurdere viktigheten av fysisk aktivitet, det holder kropp, sjel og blodsukkeret i balanse. Likevel kan de fleste av oss slite med å forsere dørstokkmila. Her er noen gode tips til hvordan du kommer i gang.

Tenker du ofte at du «burde gått en tur», eller at du «burde ha begynt å trene litt»? Du er slett ikke alene om å kjenne på alt det du «burde-burde». Og når det kommer til fysisk aktivitet så er det virkelig noe vi burde gjøre.

Annonse

For mange kan dørstokkmila gjerne føles lang og problematisk. Dørstokkmila er et begrep som brukes for å beskrive hvor tungt det noen ganger kan være å komme seg ut av huset og motivere seg for å trene. Vi har alle kjent på følelsen. Det kan være vanskelig å komme seg ut selv om det er sol og varmt i været, men når det blir kaldere og mørkere blir det ofte enda tyngre å holde seg i aktivitet.

Hva kan du så gjøre for å overvinne denne dørstokkmila slik at du klarer å holde deg i aktivitet gjennom hele året?

LES OGSÅ: 3 gode grunner til hvorfor du bør gå tur i ulendt terreng

Sett deg et mål som er oppnåelig

Det første du bør gjøre er å sette deg et mål. Hva målet innebærer er selvsagt individuelt og avhengig av aktivitetsnivå, men det viktigste er at du ikke gaper over for mye i starten. Sett deg et mål som er oppnåelig for deg – det vil gi deg en god mestringsfølelse. Dette kan for eksempel være å gå tur minst tre ganger i uka.

Hvis du i tillegg gjør en avtale med en venn om å gå turen sammen blir det mye enklere å komme seg ut. Det er litt verre å droppe turen hvis du allerede har en avtale, dessuten er det jo sosialt og hyggelig å ha noen å skravle med på turen.

Annonse

En annen ting som er verdt å tenke på når du synes det er tungt å komme seg ut, er at det som regel alltid føles godt etterpå. Det kan være behagelig å slappe av på sofaen, men tenk på den gode følelsen du får etter du har vært i aktivitet.

4 kjappe tips til å overvinne dørstokkmila

Her er noen gode tips for å gjøre aktivitet til en fast rutine du vil gjennomføre uke etter uke:

  •  Finn en aktivitet du mestrer og liker å gjøre; det kan være å gå tur i skog og mark, sykle, trene på treningsstudio, tøying, danse eller hva som helst. Det viktigste er ikke hva du gjør, men at du gjør noe. Husk at all aktivitet er god aktivitet.
  •  Sett deg et mål. Vi har alle ulik fysisk kapasitet og ulik helse. Dermed må vi også sette ulike mål. Noen kan ha ambisjon om å delta i Birken, men for de fleste holder det med en konkret målsetning om hvor mange ganger du skal være i aktivitet i løpet av en uke, og hva du ønsker å oppnå. Start i det små og øk heller målsetningen etter hvert.
  •   Lag en avtale med en venn, kollega, ektefelle eller kjæreste. Her kan dere godt legge planer for hva dere skal gjøre og når dere skal gjøre det. Da blir det med en gang mer forpliktende å komme seg ut, og det er i tillegg sosialt
  •  Gi deg selv en belønning hvis du klarer å gjennomføre målet ditt. Dette kan være mange ulike ting, det viktigste er at du jobber bevisst for å nå målet.

Hva synes du? Er det vanskelig å overvinne dørstokkmila?

LES OGSÅ: Så lite aktivitet skal til for å leve lenger

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: