Slik kommer du i gang med fysisk aktivitet (Del 1/2)

Slik kommer du i gang med fysisk aktivitet (Del 1/2)

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 04.03.13 | Sist redigert: 25.11.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Ikke utsett til i morgen det du kan gjøre i dag. Og det skal ikke så mye til. Her er noen tips til hvordan du kommer i gang med fysisk aktivitet.

Annonse

Trening og all form for fysisk aktivitet er en god vane å ha. Vi har lenge blitt anbefalt at vi bør bevege oss 30 minutter i løpet av en dag, men å etablere nye vaner kan være utfordrende. Som så mange andre tenker du kanskje ofte at du skal starte i morgen.

Og selv om du klarer å komme deg i bevegelse i dag, kan det være en utfordring å komme inn i en rutine hvor denne halvtimen faktisk blir en del av hverdagen. De fleste av oss merker ofte at dørstokkmila er vanskelig å overvinne. Det skal vi forsøke å gjøre noe med.

Vi vet at fysisk aktivitet er godt for kroppen, men vet vi nok om hva som skjer med blodsukkeret når vi trener?

LES OGSÅ: Slik blir god helse en familieprioritet

Dette skjer ved fysisk aktivitet

Annonse

Hver gang du er i aktivitet øker glukoseopptaket i kroppen, uavhengig av både insulin og vektreduksjon. Sammentrekning av muskler øker i seg selv glukoseopptaket i muskulaturen og bedrer i tillegg insulinfølsomheten. Dette gjelder ved alle former for aktivitet – uavhengig av alder, kjønn og hvilken type diabetes man har.

Ved diabetes type 1 vil responsen på blodsukkeret ditt avhenge av blodsukkernivået i utgangspunktet, hvor mye og hva du har spist, intensiteten på treningen, hvilken type insulin du bruker og hvor lang tid det har gått siden du tok en insulininjeksjon.

Regelmessig fysisk aktivitet bidrar også til å forebygge type 2-diabetes – og gir økt velvære. Om du trener utholdenhetsaktivitet eller styrketrening, så har dette samme effekt, og jo mer aktivitet, desto større beskyttende effekt – så enkelt er det. Hvis du ønsker utfyllende informasjon kan du lese mer her på Diabetesforbundet sine nettsider.

LES OGSÅ: 3 gode grunner til hvorfor du bør gå tur i ulendt terreng

i gang med fysisk aktivitet

Illustrasjonsfoto: Pexels.

Hva kan du gjøre for å holde blodsukkeret i sjakk under aktivitet?

  • Test blodsukkeret regelmessig – før, under og etter aktivitet for å få et klart bilde over hvordan aktiviteten påvirker blodsukkeret.
  • Pass på at du spiser en time i forkant. Du bør da passe på at du får i deg karbohydrater slik at blodsukkeret er på rett nivå før aktiviteten starter.
  • Spis karbohydrater underveis i aktiviteten hvis nødvendig, slik at du holder blodsukkeret stabilt. For tips om hva du bør spise og drikke under trening kan du lese et innlegg Håkon Johannessen skrev her på Lev med diabetes tidligere. http://levmeddiabetes.no/2012/09/slik-holder-du-blodsukkeret-oppe-under-trening/
  • Hvis du bruker insulin, bør du snakke med legen din om hvordan du kan tilpasse insulininjiseringen til aktiviteten.

Før du kjøper nye treningsklær er det viktig at du har kontroll på hvordan treningen påvirker kroppen og blodsukkeret. Snakk med legen eller diabetessykepleieren din om hva som er best for deg, slik at du kommer godt i gang. Når du blir bedre trent vil energi og insulinnivået ditt endre seg.

I del 2 av denne artikkelserien skal vi gi deg noen forslag til aktiviteter du kan gjøre, uten at du må gå på et treningsstudio eller ta på deg treningsklær.

LES OGSÅ: Hvordan holde blodsukkeret under kontroll ved trening

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: