Når telefonen også får diabetes

Når telefonen også får diabetes

Marius Vassnes
Født i 2004, bor i Austevoll kommune utenfor Bergen, har en fysisk aktiv jobb. Fikk diabetes type 1 som 18-åring i august 2022. Begynte med insulinpumpe i januar 2023. Lidenskapelig opptatt av å spre kunnskap og redusere fordommer om diabetes, og har blant annet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.
Publisert første gang: 26.03.23

Har du tenkt over, at det ikke bare er du som fikk diabetes? Telefonen din fikk sannsynligvis diabetes samtidig som deg.

Telefonen dirrer, synger og uler i hytt og pine. Påminnelse om å injisere insulin, varsel om lavt blodsukker, medisinpåminnelse for å ta antidiabetika, påminnelse om å sjekke blodsukkeret to timer etter et måltid, Helse-appen som har registrert nye trender på blodsukkeret, varsel om høyt blodsukker, husk å bytte sensor om én time – det tar aldri slutt.    

Annonse

Pinlig?

Å sitte midt i et møte med en telefon som hyler to-tre ganger i timen er ganske pinlig. Eller, det vet ikke jeg noe om, for jeg skrur alltid lyden av. Men jeg kan anta at det er pinlig. Det er kanskje ikke alltid så positivt å skru av alarmene, vi har dem jo for en grunn. Kanskje det hadde vært bedre å begrense antall alarmer, i stedet for å hele tiden skru alle av?

LES OGSÅ: Når diabeteshjelpemidlene forstyrrer romantikken

Begrens alarmene, de gjør ofte mer vondt enn godt

Uansett hvordan holdningen din til alarmer er, bør du begrense mengden alarmer du har på. Det er ikke nødvendig å ha en alarm for når blodsukkeret stiger over 10 mmol/L, spesielt ikke om det skjer etter hvert måltid. Alarmer som piper støtt og stadig fører ikke med seg noe annet enn tankebry. Til slutt blir hver eneste alarm ignorert, for «det er jo ikke så farlig», du får dem jo hver bidige dag uansett.

Selvfølgelig må du ha en alarm ved lavt blodsukker, men du trenger ikke bli varslet når blodsukkeret går under 6 mmol/L. Sett den mellom 3,9 og 4,5 mmol/L. Alarm for høyt blodsukker kan godt stå noe høyere enn det du er vant til. Du må velge det som er best for din behandling, men det holder å få alarm når blodsukkeret blir høyere enn det som er vanlig. Dersom du alltid får blodsukker på 11 mmol/L rett etter middag, trenger du ikke ha alarm på 11 mmol/L. Da slipper du å bli varslet hver gang blodsukkeret er litt høyere enn det du ønsker, men heller når blodsukkeret er unormalt høyt, og faktisk krever behandling.

Rådfør deg med lege eller diabetessykepleier hvilke alarmgrenser som passer for deg.

Annonse

LES OGSÅ: Elsk-hat-forhold til sensorvarsler

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: