Diabeteshund eller ei – hunden min bidrar til bedre blodsukker

Diabeteshund eller ei – hunden min bidrar til bedre blodsukker

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 08.01.23

Noe av det første jeg skrev om her på Lev med diabetes var mitt ønske om å utdanne hunden min til å bli en diabeteshund. Det er en hund som kan lukte lavt (og høyt) blodsukker, og varsler deretter eier om det.

Det ble relativt tidlig i prosessen klart at hunden min, en dalmatiner-tispe med stor personlighet, ikke var egnet til oppgaven. Selv om nesen hennes fungerer tipp-topp, er hun ikke egnet til treningen som kreves for utdanningen, både av helse- og atferdsmessige årsaker.

Annonse

Jeg synes det var trist og et nederlag og ikke kunne bruke hunden min til det jeg hadde tenkt. Men selv om hun ikke ble en «utdannet» hund, hjelper hun meg på mange andre måter i hverdagen. Hun er et familiemedlem som gir både varme, trygghet og nærhet, og masse serotonin- og endorfinutskillelse. Det skal sies at hun enkelte ganger har motsatt effekt, men hvilke hunder har vel ikke det?

LES OGSÅ: Godta at du har diabetes

Besøkshund

Drømmen om å bruke dyr til å forbedre menneskers helse har likevel aldri falmet, og det er noe jeg håper å kunne gjøre mer av i framtiden. Selv om diabeteshund neppe blir på agendaen i nær framtid, har jeg funnet andre måter å bruke dyrene mine på. Min andre hund, en rottweiler-blanding, ble nylig ferdigutdannet besøkshund. Hun egner seg perfekt til formålet ettersom hun elsker mennesker og kos. Og i gjengjeld får de som har gleden av å treffe henne masse kjærlighet og oppmerksomhet.

Det er så givende å se hvordan menneskers helse blir positivt påvirket i nærvær av dyr. Det har blitt bevist at hunder kan bidra med å redusere stressnivåer, og sånn sett mener jeg at de kan ha en god innvirkning på blodsukkeret også. I tillegg krever de sin dose med fysisk aktivitet og lek, så det er altså ikke bare diabeteshunder som kan ha en helsemessig gunstig effekt hos mennesker med diabetes.

Har du et dyr som hjelper blodsukkeret ditt?

Annonse

LES OGSÅ: Menneskets beste venn som hjelpemiddel

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: