Nå er det snart siste frist for å fornye førerkortet

Nå er det snart siste frist for å fornye førerkortet

Knut Lorentzen
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med kona mi. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 06.11.22

De fleste har vel hørt om at diabetikere må fornye førerkortet sitt innen senest 31.12.2022. Det gjelder ikke absolutt alle. Men det gjelder alle som tar blodsukkersenkende medisiner. Og det gjør jo nokså mange.

Mange har førerkort hvor det står at det er gyldig til innehaverens 100-årsdag, men den utløpsdatoen gjelder ikke lengre. Det er en EU-forordning som overstyrer denne datoen. 

Annonse

Det er lurt å gå inn på Vegvesenets hjemmesider, som du finner på vegvesen.no, og velger «Førerkort». 

Det står noe om at du kan fornye det selv, men ettersom det nå er et krav om at bildet på førerkortet skal være lagret elektronisk, så tror jeg de aller fleste må møte personlig på en trafikkstasjon for å ta bilde. 

Da kan det være lurt å reservere en time på hjemmesiden til Vegvesenet. Da er det unnagjort på noen få minutter. Husk å være litt tidlig ute, for da tar du et bilde med en gang du kommer dit og slipper å vente. Har du ikke bestilt time må du trekke kølapp for «fornyelse».

Dette trenger du gjøre på forhånd

Men før du kommer så langt må du ha helseattestene i orden. Du må ha ordnet dette på forhånd:

  • Helseattest fra lege
  • Synsattest fra enten lege, øyelege eller optiker
  • Egenerklæring (jeg fikk det skjemaet hos fastlegen min)

Viktig: Alle 3 attestene må være originale dokumenter! De kan ikke sendes på mail! Disse dokumentene må du enten sende i posten minst en uke i forveien, eller levere de når du kommer på vegstasjonen.

Annonse

LES OGSÅ: Diabetes og førerkort – det du trenger å vite

Fort gjort

Jeg tok bilde da jeg kom dit, og jeg hadde ikke bestilt time. Men inkludert litt venting, tok prosessen mindre enn 15 minutter. Når du er ferdig beholder de det gamle førerkortet ditt, og du får et midlertidig førerkort. Husk at det gjelder bare i Norge. Det nye kommer i posten etter ca. en uke.

Det eneste problemet som kan være litt vanskelig for noen, er at så vidt jeg skjønner, så er det ingen mulighet til å få tatt det digitale bildet du må ha til det nye førerkortet  uten å stille opp på en av vegstasjonene. Hvor disse ligger ser du på hjemmesiden deres. 

Lykke til med nytt førerkort!

LES OGSÅ: Visste du dette om fornyelse av førerkortet og diabetes?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
1/5 1 tilbakemelding
Del: