Hvordan håndtere diabetesen på ferie på Filippinene?

Hvordan håndtere diabetesen på ferie på Filippinene?

Kjell Arild Ueland
Født i 1969, pappa til 3 og har hatt diabetes type 1 siden 1981. Merker nå slitasjen som diabetesen har gitt meg, men er opptatt av trening og prøver å ha et positivt og humoristisk syn på livet.
Publisert første gang: 20.11.22

Snart reiser jeg og kjæresten på ferietur til andre siden av jordkloden. Men med en reise på ett døgn og en tidsforskjell på 6 timer, må jeg innrømme at jeg er litt nervøs og spent på hvordan diabetesen min har tenkt å oppføre seg.

Vi har planlagt dette lenge, billettene er betalt og vaksinene er i orden. Det er snart klart for tidenes ferie.

Annonse

Kjæresten min er født og oppvokst på Filippinene og nå er det på tide at vi tar oss en tur og besøker familien hennes. Nesten 4 uker skal vi være der – vi får oppleve jul og nyttår, samt at vi skal bo privat. Dette blir en opplevelsestur som jeg skal nyte hvert sekund av.

Men, jeg må innrømme at jeg er litt nervøs og spent på hvordan diabetesen min har tenkt å oppføre seg. Det er jo en del faktorer som jeg vet kan kødde det litt til for oss med diabetes.

LES OGSÅ: Er ferie eller hverdag best for diabetesen?

Flere faktorer kan påvirke blodsukkeret

For det første så er det en reise som varer i et døgn, med en tidsforskjell på 6 timer. Regner med at vi er rimelig slitne når vi kommer frem og trenger et par dager på å hente oss inn igjen. For det andre så er det midt på sommeren der nede på denne tiden av året. Det vil si at det skal bli varmt og godt.

Jeg har fått beskjed om at det eneste jeg trenger å pakke er shorts og t-skjorter. Diabetes og varme skaper som kjent forandringer i insulinbehovet til kroppen, så dette blir vel også en ting som jeg må bruke noen dager på å finne ut av.

Annonse

Og til slutt så var det dette med mat da. Hvordan kommer jeg til å håndtere dette med å finne rett mengde insulin til rett mat? Tenker det at når jeg først reiser til en annen verdensdel så blir det nok en del annerledes mat enn det jeg er vant til.

Par på ferie. Hvordan håndtere diabetesen på ferie på Filipinene
Illustrasjonsfoto: Getty images.

LES OGSÅ: Med insulin på flyreisen

Alt går sikkert bra til slutt

Uansett så gleder jeg meg noe sinnsykt til å komme meg til Filippinene. Både for å treffe familien hennes, for å oppleve et nytt land, nye mennesker, ny kultur og alt det spennende som Filippinene har å by på.

Jeg tenker som så, at som en «erfaren diabetiker» vet jeg at når vi først har kommet oss ned så kommer det sikkert til å gå fint. Og alt i alt kommer dette til å bli tidenes ferie.

LES OGSÅ: Smart tips når man reiser med diabetesutstyr

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: