Utfordringer med diabetes type 2

Utfordringer med diabetes type 2

Knut Lorentzen
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med kona mi. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 09.10.22

Vi blir jo stadig informert om hvor viktig det er å holde blodsukkeret under kontroll for å unngå senskader. Derfor forsøker jeg å sjekke det jevnlig. Men jeg må innrømme at etter å ha hatt diabetes i så mange år, så skjer det at jeg glemmer det i perioder. Det er bare én av utfordringene med diabetes type 2.

Jeg har tidligere skrevet om problemer med føttene, behovet for trening og hvordan man skal være oppmerksom på mat man bør unngå når man har diabetes.

Annonse

Alle disse tingene er viktige og bidrar til å unngå det vi alle er redde for, nemlig senskader. For høyt blodsukker over tid kan gi mange skremmende konsekvenser. Personlig kjenner jeg et par menn som har endt ut med amputasjon etter uheldige bivirkninger av diabetes.

Vi blir jo stadig informert om hvor viktig det er å holde blodsukkeret under kontroll for å unngå senskader. Derfor forsøker jeg å sjekke det jevnlig. Men jeg må innrømme at etter å ha hatt diabetes i så mange år, så skjer det at jeg glemmer det i perioder. Jeg vet imidlertid at et sunt kosthold er et godt grunnlag, i tillegg til noe trening. 

LES OGSÅ: Livet med og uten diabetes type 2

Skader i tannkjøttet

Jeg fikk en brosjyre her om dagen som gjorde meg oppmerksom på at man også bør passe ekstra godt på tenner og tannkjøtt. Høyt blodsukker kan nemlig påvirke blodkar i munnen som igjen kan gi infeksjoner.

For cirka et halvt år siden var jeg på den årlige sjekken hos tannlegen. Hun fortalte at det var ikke noe problem med tannkjøttet nå, men hun kunne se noe som kunne utvikle seg til periodontitt hvis det ikke ble behandlet. Behandlingen var veldig enkel sa hun, og sendte meg ned til apoteket i etasjen under for å kjøpe mellomromstannbørster. Det var noe så enkelt som tynne siliconpinner med bitte små «børster» på. Så det siste halvåret har jeg brukt disse hver dag. Sist jeg var hos tannlegen sa hun at hun var veldig fornøyd med resultatet. Dette er i hvert fall veldig mye billigere og mye mindre smertefullt enn å ta en tannkjøttoperasjon som det ellers fort kunne utvikle seg til.

Annonse

LES OGSÅ: Mange føler skam over å ha diabetes type 2

Balanse

En annen ting jeg har blitt litt opptatt av er balanse. De siste årene har jeg merket at jeg stadig oftere må ta et «støttesteg» når jeg gjør enkelte bevegelser. Så etter hvert som jeg har snakket med andre om det har jeg oppdaget at veldig mange av dem jeg snakker med har det samme problemet.

Så var det en fetter av meg som foreslo at jeg skulle bli med ham på et treningssenter hvor en av instruktørene hadde spesialisert seg på balansetrening. Han fortalte også at han og samboeren hadde gått der en god stund, og begge hadde hatt veldig god nytte av treningen. De merket begge stor forskjell fra de begynte til nå. Og samtidig er det jo god anledning og trene litt på apparatene når jeg først er der. 

Og det er i hvert fall bra for oss med diabetes. Hva gjør du for å unngå senskader?

LES OGSÅ: Trening med diabetes type 2

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: