Fødsel med diabetes: Innleggelsen

Fødsel med diabetes: Innleggelsen

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 25.09.22

En fødsel med diabetes kan ha like store variasjoner som en fødsel uten, men det er noen ting som gjøres som en rutine når mor har diabetes. I dette innlegget vil jeg fortelle min historie, så kanskje andre som er gravid og har diabetes kan få et innblikk i hva man kan forvente.

Jeg hadde et veldig fint svangerskap. Jeg var i fin form hele veien og hadde god kontroll på blodsukkeret. På sykehuset som fulgte meg opp under svangerskapet ble jeg fortalt at jeg uavhengig av dette ikke skulle gå til termindato, men settes i gang to uker før, eller tidligere ved behov.

Annonse

Helsedirektoratet skriver: Gravide med kjent diabetes før svangerskapet eller svangerskapsdiabetes som behandles med insulin bør vurderes individuelt for indusering av fødsel ved uke 38, med iverksetting av induksjon senest ved termin. Det frarådes som regel at gravide med pregestasjonell diabetes går over termin. (i)

Bakgrunnen for denne anbefalingen er som jeg har skrevet om tidligere, større sjanse for svangerskapsforgiftning når man har diabetes, samt redusere risikoen for stort barn. (ii)

LES OGSÅ: Konsekvensene av en natt med høyt blodsukker

Igangsettingen kom brått på

Nøyaktig på dagen jeg var kommet til uke 38 i svangerskapet, var jeg på sykehuset for å ta ultralyd og få dato for igangsetting. Jeg ble fortalt at rutinen på dette sykehuset er at de senest setter i gang fødselen i uke 38+6 hvis mor har diabetes. Med tanke på at jeg hadde vært i så fin form hele veien, hadde fint blodsukker og alle prøver var fine, tenkte jeg at det ikke ble igangsetting for min del før de absolutt måtte.

Sjokket ble derfor stort når målingene viste litt forhøyet blodtrykk og en baby som hadde litt lav puls. Jeg måtte blant annet ligge cirka 30 minutter med to belter rundt magen; et CTG-apparat, som måler babyens hjerteslag og sammentrekninger i livmoren. Dette apparatet skulle jeg bli godt kjent med. Det ble mange runder med CTG-målinger i dagene før fødselen kom i gang.

Annonse

Jeg ble forespeilet at det kunne bli igangsetting allerede samme dag(!). Begrunnelsen var at de fryktet begynnende svangerskapsforgiftning. Det var jeg ikke forberedt på, men samtidig var jeg lettet da jeg begynte å bli tung og lei. Dessuten visste jeg at fødselen kom til å bli satt i gang uansett om den ikke startet spontant av seg selv før uke 38+6.

LES OGSÅ: 7 tips til hvordan ta vare på sin diabetes i svangerskapet

Innlagt på observasjonspost

Legen som tok ultralyd og avgjørelsen om at jeg skulle settes i gang, gjennomførte også en vaginal undersøkelse for å avgjøre hvilken metode de skulle bruke for å sette i gang fødselen. Da livmorhalsen min var veldig lite moden, ble det bestemt igangsetting med ballongkateter. De var virkelig ivrige på å sette i gang fødselen. Legen var nesten på vei ut døra for å hente en kollega slik at de kunne sette meg i gang, men jeg fikk stoppet henne og sagt jeg ønsket å hente både tingene mine og samboer først. Dette fikk jeg heldigvis lov til.  

Når man blir satt i gang med diabetes, får man ikke forlate sykehuset, men blir lagt inn på observasjonsposten for gravide. Her blir man til fødselen er i gang og man blir flyttet over på en fødestue. Samboeren min fikk være med meg hele veien, unntatt på natten. Besøkstidene på avdelingen var fra 8 om morgenen til 21 om kvelden. Jeg skulle selvfølgelig ønske han kunne være der om natten også, men dette visste jeg på forhånd og måtte bare avfinne meg med at det var slik det var. På natten skulle jeg jo forhåpentligvis sove uansett.

Som førstegangsgravid var jo alt dette nytt for meg. Heldigvis hadde jeg fått veldig god informasjon på sykehuset, samt at jeg hadde lest meg opp på omtrent alt som hadde med fødsel å gjøre. Dette gjorde at jeg følte meg trygg og var mer forberedt på det som skulle skje.

Du kan lese mer om hvordan fødselen gikk i mitt neste innlegg.

Kilder:
(i) – Helsedirektoratet, Svangerskap ved kjent diabetes
(ii) – Diabetesforbundet, Svangerskap og fødsel

LES OGSÅ: Høyt blodsukker i svangerskapet øker risikoen for større baby

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: