Når trening blir overveldende

Når trening blir overveldende

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 09.07.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Av og til kan trening føles så overveldende at det frister mest å skippe hele greia, i frykt for å gjøre noe galt. Dette er noe jeg har fått erfare selv og gjorde at jeg brant meg totalt ut på trening.

Fysisk aktivitet og trening, uansett form og fasong, har som mål å bidra til en sterkere og mer motstandsdyktig kropp. En kropp og et hode som tåler hverdagens belastninger og står fjellstøtt i jakten på “det gode liv”. Og som sikrer at vi holder oss friske og raske samtidig som vi eldes. Det er lett å glemme denne grunnen og hva som egentlig er hensikten med å sikre nok fysisk aktivitet. Dersom vi søker, er informasjonsflyten rundt hvordan vi burde trene og bevege oss helt enorm.

Annonse

Ville få til alt

Kort fortalt har jeg alltid hatt store ambisjoner med treningen min. Jeg har alltid ønsket å få til noe ekstra, enten det er å se ut på en bestemt måte, løpe en viss distanse eller løfte X antall kilo i en øvelse. Fellesnevneren er uansett at jeg aldri har klart å bestemme meg for hva jeg virkelig ønsker å bli god i. Rett og slett fordi det florerer av meninger der ute rundt hva og hvilken trening man burde prioritere.

De mange meningene har vokst i takt med økende antall influencere i sosiale medier som ytrer seg om temaet, i håp om å påvirke følgerne sine til å ta gode valg. Vi som er unge i dag har lettere for å hige etter “det perfekte” i langt større grad enn tidligere generasjoner. Gjerne fordi vi er utsatt for kropp i monitor til alle døgnets tider og i svært mange ulike kanaler gjennom smarttelefonene.

I jakten på det ultimate treningsprogrammet, kostholdet eller øvelsesbanken når det kommer til trening, er det lett å havne i den fella at man forsøker å følge rådene til alle, fremfor å holde seg til èn kilde.

LES OGSÅ: Kan man trene hardt med diabetes?

Andres forventninger

På denne måten er det lett at det blir for mye for oss alle. Slik ble det for meg også. Jeg glemte helt av hvorfor jeg vil være en person som trener. Og endte heller opp med å strekke meg etter følelsen av å stå til andres forventninger. Med dette mener jeg de forventningene treningsprofilene i sosiale medier legger på oss.

Annonse

Jeg forstår at disse har en jobb hvor de skal inspirere og motivere oss til å ta gode, aktive valg for egen helse. Men for oss som skal fordøye all informasjonen kan det hele bare bli overveldende. Slik som jeg skriver i tittelen. Ved å følge alle andres råd og meninger om hvordan man burde trene, glemmer man å lytte til seg selv og hva man selv faktisk ønsker å bruke treningstiden sin på.

Nettopp slik mistet jeg min egen lidenskap for å trene og bevege meg. Det ble bare for mye av det gode. Jeg ønsket å få til alt og alle gode råd fra alle treningsprofiler. Noe som naturlig nok ikke går an. I tillegg til at rådene og treningsmetodene ble for mange, følte jeg også at samme hva jeg gjorde så var det aldri bra nok. Igjen, på grunn av det jeg nevnte om at antall råd og meninger om trening vokser i takt med hvor mange som uttaler seg om det.

LES OGSÅ: Bør man trene med høyt blodsukker?

Trening for eget ve og vel

Når treningen blir overveldende, tror jeg det skjer som et resultat av at vi glemmer å søke innover i oss selv. Hva er det som gir akkurat deg godfølelsen? Ingen anerkjent trener eller treningsprofil kan svare på det spørsmålet. Uavhengig av hva forskningen måtte tilsi at gir best effekt. Selvsagt er det lurt å følge noen forskningsbaserte grunnprinsipper i treningsarbeidet sitt. Men helhetlig er det viktig å stadig huske på at du trener for deg selv og ditt eget ve og vel.

Når vi scroller oss gjennom treningsråd- og profiler i sosiale medier er det lett å glemme og føle selv. Vi lar andre ta valg for oss, noe som gjør at vi har en tendens til å kaste oss på bølger og trender vi hverken har motivasjon eller forutsetninger til å stå i over tid. Derfor vil jeg igjen utfordre deg til å kjenne etter selv. Hva vil du trene og hvordan vil du gjøre det?

Lytt til deg selv

Våg å utforske og registrere tankene og følelsene dine under og i etterkant av treningsøkter. Det er ingen vits i å tvinge seg selv til å trene styrke fire ganger i uka hvis hodet og hjertet ditt egentlig har lyst til å løpe, gå fjellturer eller sykle. All bevegelse er god bevegelse, og dersom vi skal få til varige endringer, er det helt essensielt at vi gjør aktiviteter vi trives med.

Lytt til deg selv og stå for de treningsmetodene du ønsker å benytte deg av. På den måten unngår du at treningen føles overveldende og vanskelig å opprettholde. 

LES OGSÅ: Diabetes er ikke til hinder for å trene

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: