Jeg søker grunnstønad

Jeg søker grunnstønad

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 12.06.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

For tredje gang skal jeg søke grunnstønad fra Nav for ekstrautgifter jeg har i forbindelse med min diabetes type 1. Vil det gå denne gangen?

Jeg har tidligere skrevet innlegget «Det koster å være kronisk syk». I kjølvannet av artikkelen har jeg fått henvendelser fra flere som er fortvilet over at særordninger for oss med diabetes, nå er borte. Jeg fikk også vite at flere har søkt og fått innvilget grunnstønad de siste to årene. Det er fire år siden jeg søkte sist, derfor tenker jeg det er verdt å søke igjen.

Annonse

Hvem kan få grunnstønad?

På Nav sine hjemmesider står det følgende:

«Ekstrautgifter er utgifter du eller barnet ditt har fått på grunn av den medisinske tilstanden. Med medisinsk tilstand mener vi en varig skade, sykdom eller funksjonsnedsettelse. Ekstrautgiftene må vare i 2-3 år eller mer.»

Det er flere utgifter du kan søke støtte til. Det jeg skal søke om er ekstrautgifter til slitasje på sengetøy og klær, samt til fordyret kosthold grunnet spesialdiett.

LES OGSÅ: Det koster å være kronisk syk

Fordyret kosthold

Jeg har de siste 12 årene spist et karboredusert kosthold. Det fungerer best både for diabetesen og min totalhelse. En del av maten jeg spiser er typ «Spesialkost» som kalorifrie nudler og pasta, proteinbrød og karbofattig snacks og desserter. Jeg har sammenlignet mine matutgifter for en måned mot et «normalt» kosthold, og det er dyrere å spise som jeg gjør. Med dette kostholdet tar jeg minimalt med insulin og det er jo besparende for samfunnet på alle måter. Helsa mi er bedre med dette kostholdet og jeg står i full jobb mye på grunn av det. Derfor mener jeg det absolutt er en ekstrautgift jeg bør få dekket.

Annonse

LES OGSÅ: Kan mat være medisin?

Slitasje på sengetøy og klær

Med nattlige følinger flere ganger i uken, blir det hyppigere skifte av sengetøy og pyjamas. Jeg har gått til innkjøp av et sengetøy som fungere bedre mot svette som følge av føling, nemlig sengetøy av bambus. Dette er mye dyrere enn vanlig sengetøy, ett sett koster 1600 kroner. Jeg kjøper også pyjamas i samme kvalitet.

Bambus absorbere svette bedre enn bomull og jeg slipper stort sett å stå opp og skifte sengetøy i løpet av natten ved kraftig føling der jeg svetter mye. Men jeg skifter sengetøy et par dager i uken, og det blir ekstra klesvask. Det samme gjelder for klær. Jeg bruker sprøyter og minst et par dager i uken blir det blodsøl der jeg må skifte og vaske klærne jeg har på meg. Det er også en ekstrautgift knyttet til diabetes.

Ja eller nei

Jeg er spent på om mine argumenter og forklaringer holder denne gangen. Jeg må også ha en uttalelse fra legen min. Man skal også legge ved kvitteringer for utgiftene man har slik at de kan sammenlignes med vanlige kostnader til mat og sengetøy. Litt arbeid er det, men hvis det går gjennom blir det noen hundrelapper i måneden. Hvis jeg er heldig!

Har du søkt grunnstønad?

LES OGSÅ: Har du tenkt på hva diabetes koster samfunnet?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: