Diabetes – en usynlig sykdom?

Diabetes – en usynlig sykdom?

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 29.05.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Diabetes er en usynlig sykdom. Selv om vi er mange i Norge med diagnosen, finnes det ikke noen åpenbar måte for oss å peke ut hvilke fremmede personer som har det. Eller finnes det en måte? Hvor usynlig er sykdommen egentlig?

Utenom det åpenbare som armbånd, synlig sensor eller annet diabetesrelatert utstyr som avslører oss, så er det noen ting jeg har bitt meg merke i som er typisk for oss med diabetes. Nedenfor vil jeg nevne noen av hintene som kan avsløre vår «usynlige» sykdom. Se om du kjenner deg igjen!

Annonse

Måten vi prater på

Vi med diabetes har nærmest vårt eget språk. For eksempel så kom jeg over dette spørsmålet på Facebook; «Har hasselnøtter hale?». Det tok en stund før jeg forsto spørsmålet, men da jeg så det tilhørte en diabetesgruppe ble det plutselig åpenbart. Det er ikke nødvendigvis alle med diabetes som forstår det. Men jeg kan garantere deg at noen uten kjennskap til sykdommen definitivt ville stilt to, tre eller fire spørsmålstegn til setningen. For å oppklare så refererer ordet «hale» til blodsukkerstigning etter matinntak.

Høyt smell i dørkarm

Det er ikke få ganger jeg går forbi en dørkarm og er litt rask i svingen, og plutselig så smeller insulinpumpen hardt inn i karmen. Det er gjerne en dag hvor jeg har insulinpumpen på buksekanten, noe jeg vanligvis ikke har. Så hvis jeg hører et høyt smell idet du går forbi en dørkarm og hendene dine er tomme, vil jeg automatisk tenke at du har en insulinpumpe på buksekanten.

LES OGSÅ: Å leve med diabetes før og nå

Høy og lav i annen forstand

 «Jeg var høy i går» er et helt vanlig utsagn for en med diabetes. Dersom du snakker høylytt og åpent om dette i et offentlig rom, vil jeg være rask med å anta at du refererer til blodsukkeret.

Tung veske

Dette gjelder nok ikke alle, men det er 100% meg. Jeg pakker alltid dobbelt, om ikke trippelt, av nødvendig diabetesutstyr når jeg er på tur. Og jeg kan nærmest garantere at jeg er personen med den tyngste og mest romslige vesken i rommet. Om jeg skulle gjettet hvilken person i en vennegjeng som har diabetes, ville jeg nok sett på veskestørrelsen.

Annonse

Jeg synes det er artig å tenke over våre særegenheter, og selv om dette er satt ganske på spissen og ikke gjelder alle, så vet jeg at disse i alle fall kommer som et direkte resultat av min diagnose.

Kommer du på noen flere særegenheter som mange av oss med diabetes har?

LES OGSÅ: Diabetes og ensomhet

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: