Pass på føttene nå som det er tørr luft

Pass på føttene nå som det er tørr luft

Knut Lorentzen
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med kona mi. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 20.03.22

Det er ekstra viktig å passe på føttene nå som lufta er tørr. Her er hva som skjedde med meg.

Jeg våknet en natt for å gå på toalettet. Ikke noe skummelt med det. Men da jeg liksom fikk opp øynene, så jeg at det var en del blod på gulvet. Jeg skjønte det ikke sånn helt med gang. Men etter hvert som jeg fikk tørket opp og vasket bort blodet, fikk jeg se hvor det kom fra. Under den venstre foten hadde huden sprukket, og det hadde begynt å blø. 

Annonse

Steller føttene regelmessig

Jeg hadde time hos fotterapeuten så sent som for tre dager før dette. Hun tar seg spesielt av disse stedene under føttene hvor jeg tydeligvis har tynn og tørr hud. Føttene blir godt massert inn med fuktighetskrem. I tillegg passer jeg på å gjøre det samme selv hver morgen.

LES OGSÅ: Livet med og uten diabetes 2

Etter andre episoder med små sår på føttene er jeg veldig obs på dette. Jeg har tidligere skrevet om en episode da jeg var i Spania og fikk et tilsvarende sår på nesten samme sted. Da var det riktig nok «utenlandske» bakterier med i bildet, men det så veldig stygt ut den gangen.  Men etter god legebehandling ordnet det seg.

LES OGSÅ: Hadde aldri trodd jeg skulle gå fast til fotterapeut

Viktig med tilsyn av lege

Nå fikk jeg renset det lille såret raskt, og satt på en kompress som dekket det fint. Fra tidligere erfaringer vet jeg at det er veldig viktig å kontakte lege snarest mulig hvis man får sår på føttene. Særlig om de ser røde og betente ut. Jeg har en god venn, som også er diabetiker, som gikk til legen og fikk en antibiotikakur som ikke «traff» på de bakteriene han hadde fått i såret sitt. Det endte med at han måtte amputere under kneet. Etter bare et veldig lite sår på lilletåa. 

Annonse

Så vær forsiktig med føttene, spesielt nå som det er kaldt og tørr luft.

LES OGSÅ: Slik får du sunne føtter

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: