Hva er egentlig en diabetesvennlig frokost?

Hva er egentlig en diabetesvennlig frokost?

Bidragsytere
Dette er innhold laget av forfattere fra vårt internasjonale nettverk.
Publisert første gang: 20.02.22 | Sist redigert: 04.01.24

Det kalles for dagens viktigste måltid. Hvorfor? Studier viser at du ved å spise frokost reduserer sjansen for å overspise gjennom hele dagen.[i] Når man har diabetes kan det være lurt å gå for en diabetesvennlig frokost.

Du må selvsagt velge de riktige matvarene for å dra nytte av disse fordelene. Mange populære frokostmatvarer inneholder sukker og karbohydrater som kan få blodsukkeret ditt til å stige raskt. Det kan også være lurt å unngå matvarer med mye sukker og/eller fett hvis du passer vekten.

Annonse

Ikke la feil type frokost hindre deg i å håndtere blodsukkeret ditt. Her kan det være nyttig å planlegge måltidene på forhånd eller ha sunne alternativer på lager.

Forslag til diabetesvennlig frokost

Ved å starte dagen med et næringsrikt måltid kan du holde kroppen i gang hele dagen lang. Her er noen ideer til sunn og diabetesvennlig frokost som du kan prøve ut.

LES OGSÅ: Raske og langsomme karbohydrater – hva bør du vite?

1. Egg

Egg er både velsmakende og allsidig, og egner seg utmerket som frokostmat for personer med diabetes. De inneholder cirka 6 gram protein og 70 kalorier per egg. De inneholder også lite karbohydrater.

Studier viser at man ved å spise to egg per dag kan bidra til å senke langtidsblodsukkeret og fastende blodsukker-nivåer.[ii]

Annonse

Og egg kan nytes på mange måter, så her er det mulighet for å variere. Lag for eksempel eggerøre, posjerte eller stekte egg. Eller du kan lage en velsmakende omelett med favorittgrønnsakene dine.

Egg i stekepannen er et eksempel på en diabetesvennlig frokost
Illustrasjonsfoto: Getty images.

2. Havregryn

Havregryn inneholder mer karbohydrater, men det egner seg likevel godt som frokost til mange med diabetes (husk at det er individuelle forskjeller). Det høye fiberinnholdet i havregryn kan faktisk bidra til å redusere blodsukkernivået.[iii]

Du må bare ikke gjøre den feilen å tilsette sukker eller andre ting som øker blodsukkeret for å gjøre det søtere. Gi havregrynet mer smak og sødme med litt gresk yoghurt, kanel, nøtter eller favorittbærene dine.

LES OGSÅ: Personer med diabetes kan forbedre helsen gjennom kostholdet

3. Usøtet yoghurt

Dropp yoghurter med smak for disse inneholder en del sukker. Benytt heller sunnere, usøtet yoghurt. Gresk yoghurt er et godt valg.

Enkelte studier viser også at man ved å spise meieriprodukter som yoghurt, kan bidra til å senke blodsukkernivået og gjøre det enklere å håndtere blodsukkeret.[iv]

Gi yoghurten litt tekstur og sødme ved å tilsette blåbær, bringebær, nøtter eller gresskarfrø.

4. Avocado-toast med flerkornbrød

Avocado-toast har blitt en populær frokostrett. Dette er også en ganske sunn rett.

Avokado inneholder sunt fett, og sammen med fiberen i flerkornbrødet gjør dette at du føler deg mett over lengre tid.

Topp gjerne toasten med et stekt eller kokt egg for å øke proteininnholdet. Med litt chilisaus, salt eller pepper blir toasten ekstra smakfull.

Avokado på grovt brød er et eksempel på en diabetesvennlig frokost
Avokadotoast med egg og ruccolasalat. Illustrasjonsfoto: Getty images.

5. Cottage cheese med nøtter eller frukt

Cottage cheese har et høyt proteininnhold og er mild i smaken. Den egner seg derfor svært godt til å tilsette frukt eller nøtter i.

Ettersom det er et meieriprodukt, kan cottage cheese i kostholdet også hjelpe til med å redusere insulinresistens.[v]

LES OGSÅ: Jakten på den perfekte følingsmaten

Flere tips til en diabetesvennlig frokost

  • Bytt ut brødet. Unngå hvitt brød og velg fullkornsalternativer i stedet.
  • Spis frukten hel i stedet for å drikke fruktjuice til frokost.
  • Innta rikelig med protein. Det gjør at du føler deg mett. Magre meieriprodukter, belgfrukter, nøtter og animalske produkter er gode kilder til protein.
  • Vær bevisst på karbohydratinntaket. Hold oversikt over hvor mye karbohydrater du spiser til frokost. Alle karbohydrater teller.
  • Spis fiber. Det fordøyes langsomt, og da blir du ikke så fort sulten igjen. Matvarer med høyt fiberinnhold er blant annet frø, frukt, frokostblandinger og brød med hele korn, og bønner.
  • Bruk sunt fett. I stedet for pølse og bacon som har et høyt innhold av usunt fett, kan du prøve kyllingpølse eller kalkunbacon. Nøtter er også en god kilde til sunt fett.
  • Hold et øye med porsjonsstørrelsene dine.
  • Vær forsiktig med smakstilsetninger. Syltetøy, gelé og siruper inneholder mye sukker.

Husk at frokosten er svært viktig for personer med diabetes. Et sunt og diabetesvennlig morgenmåltid gir deg energi til å gå løs på dagens aktiviteter, og gjør det lettere å holde seg til en sunn spiseplan gjennom hele dagen.

Kilder:

[i] Breakfast intake among adults with type 2 diabetes: is bigger better?
[ii] Egg consumption as part of an energy-restricted high-protein diet improves blood lipid and blood glucose profiles…
[iii] The Metabolic Effects of Oats Intake in Patients with Type 2 Diabetes
[iv] Yogurt and Diabetes: Overview of Recent Observational Studies
[v] The Effects of Dairy Intake on Insulin Resistance
15 Healthy Breakfast Ideas for People with Diabetes
10 Best Breakfast Foods for People with Diabetes
Breakfast ideas for people with type 2 diabetes
Diabetes Meal Planning

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
5/5 1 tilbakemelding
Del: