På dårlige dager må vi huske på de gode

På dårlige dager må vi huske på de gode

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 10.12.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er så lett å la en dag med «dårlig» blodsukker overskygge alt man gjør bra, og alle dager hvor man faktisk får det til.

Husker du en dårlig dag, bedre enn en god dag? I hvert fall er det sånn for meg, og det er ikke alltid lett å tenke positivt når jeg opplever utfordringer med diabetesen.

Annonse

Jeg har mange eksempler på når dette har skjedd med meg, men ønsker å trekke frem et som inspirerte meg til å skrive dette innlegget.

Dette var en torsdag, og jeg hadde fri. Jeg hadde ikke store planer denne dagen, utover en joggetur sammen med samboeren min når han kom hjem fra jobb. Jeg startet dagen med fint blodsukker, og dette vedvarte egentlig utover dagen. Da samboeren min kom hjem, spiste vi middag og jogget cirka en time etterpå. Jeg hadde da et blodsukker som for meg er fint å jogge på. 5 kilometer kjentes lett som bare det denne dagen, og etter joggeturen hadde jeg perfekt blodsukker.¨

Dette ga meg en god følelse og selvtillit siden jeg hadde beregnet helt riktig med mat og blodsukker.

Ett dårlig valg og alt var endret

Før leggetid kjente jeg at jeg var litt sulten. Ikke veldig sulten, men sånn at det hadde vært godt med noe i magen før jeg skulle legge meg. Først tenkte jeg å ta en banan. Dette er noe jeg ofte spiser og fungerer bra for meg. I kjøleskapet hadde vi derimot en Go’morgen yoghurt. Denne var med sukker, og jeg pleier vanligvis å kjøpe de uten tilsatt sukker om jeg skal spise det. Jeg tenkte likevel at siden jeg hadde så fint blodsukker, kunne jeg spise denne.

Det gikk ikke lang tid før blodsukkeret begynte å stige. Jeg satte insulin og ventet. Sjekket etter en time og det var fortsatt stigende. Satte mer insulin. Selv to timer etter måltidet var blodsukkeret fortsatt høyt. Jeg satte derfor enda mer insulin og la meg bare til å sove.

Annonse

Jeg ser i ettertid at jeg nok satte alt for mye insulin, for jeg våknet på natten med en veldig føling hvor jeg spiste alt for mye. Våknet igjen i løpet av natten med høyt blodsukker og måtte sette insulin nok en gang.

LES OGSÅ: Det kan være vanskelig å be om hjelp

Selvransakelse

Jeg bestemte meg for å starte påfølgende dag på best mulig måte. Jeg hadde senvakt, så jeg spiste frokost og dro for å trene. Jeg merket fortsatt ettervirkningene av kvelden og natten, og trengte mye mer insulin enn vanlig for å holde blodsukkeret i sjakk. Jeg merket også at formen ikke var helt topp på trening.

Jeg tok meg i å tenke at det hele startet når jeg spiste den yoghurten og at siden jeg ikke hadde bevegd meg noe særlig hele dagen, foruten om joggeturen, «straffet» blodsukkeret meg. Jeg er i hvert fall sånn at jeg alltid prøver å finne grunnen til at blodsukkeret oppfører seg som det gjør. Det kan bli mye selvransakelse, og selv om det er viktig å reflektere over dette slik at man kan ta lure valg, er det ikke alltid utelukkende positivt.

Jeg fikk helt vondt inne i meg av å se på grafen over det siste døgnet på den kontinuerlige blodsukkeremåleren og tenkte at jeg var fullstendig mislykket. Men, så stoppet jeg opp et øyeblikk. Jeg tenkte på alle de dagene jeg kan se på grafen og si at jeg har hatt en kjempefin dag med blodsukkeret. Jeg var jo også veldig fornøyd med meg selv etter joggeturen, men det hadde jeg nesten glemt.

LES OGSÅ: Følelsen av å få føling med et normalt blodsukker

Ikke la dårlige dager overskygge de gode

Det vil gå opp og ned med blodsukkeret, og det er viktig å ikke la de dagene man føler ikke er fullt så bra, overskygge de gode. Jeg vet det er lett å si, og jeg har selv en vei å gå her. Dette er likevel noe jeg ønsker å bli bedre på.

Det finnes et engelsk ordtak som sier noe sånt som «det er bare en dårlig dag, ikke et dårlig liv». Det er kanskje litt klisje, men jeg synes det er fint å tenke på når man har hatt en vanskelig dag med diabetesen.

LES OGSÅ: Blodsukkervennlige mellommåltider

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: