Mine beste tips til hvordan leve godt med diabetes
Nydiagnostisert? Plutselig må man forholde seg til blodsukkersvingninger, karbohydrater og insulin, og alt er bare forvirrende og overveldende. Da er det greit å kunne lære litt av andres erfaringer. Her er mine beste tips til hvordan leve et godt liv med diabetes.
Den første uken tilbake på jobb etter sommerferien ble jeg stoppet av en kollega jeg aldri har snakket med før. Vi kjente ikke engang navnet på hverandre, men på tross av dette hadde hun observert en viktig ting; sensoren på armen min. Dermed stoppet hun meg for å spørre om det var slik at jeg hadde diabetes? Hun hadde nemlig en sønn som hadde blitt diagnostisert for ett år siden. Hun følte at det hele var litt overveldende, og at verken hun eller sønnen hadde så mye kunnskap om sykdommen enda.
Jeg tilbudte meg å sende henne en liste med tips og råd som jeg har erfart gjennom mine 18 år med diabetes. I dette innlegget vil jeg dele de tipsene jeg ga til min kollega, om hvordan leve godt med diabetes. Jeg håper det kan være til hjelp for andre med diabetes. Enten om du selv har diagnosen eller kjenner noen som har det.
Blodsukkermåling og insulinbehandling
God blodsukkerregulering gjør det litt lettere å leve et godt liv med diabetes. Her har det skjedd en enorm utvikling de siste årene. Fra å måtte stikke seg i fingeren hver gang man skal måle blodsukkeret, finnes det nå sensorer som måler blodsukkeret kontinuerlig, eller et apparat som du bare legger inntil armen for å «scanne» blodsukkeret. Når det gjelder insulinbehandling, finnes det også mange ulike alternativer. Mange foretrekker fortsatt insulinsprøyter, ellers finnes det mange ulike insulinpumper med ulike funksjoner. Sjekk hvilke behandlingshjelpemidler du har tilgang til via ditt sykehus.
Det finnes i dag også flere typer insulin, både hurtigvirkende og langtidsvirkende. Det er mulig å prøve litt forskjellig for å finne hva som passer best til deg og din diabetes.
LES OGSÅ: Nødplan for diabetespårørende
Telle karbohydrater og karbohydratkurs
En ting som har gjort behandlingen av min diabetes betydelig enklere, er det kunnskap om karbohydrater og det å sette insulin til dette. Jeg er stort sett selvlært, men fikk etter 18 år med sykdommen tilbud om å delta på et kurs for å lære mer. Diabetessykepleieren min anbefalte meg dette og satte meg opp på venteliste for kurset. Deltagelsen var gratis gjennom sykehuset.
Det tok bare et par timer, og jeg følte at jeg fikk mye ut av det selv om jeg kunne en del fra før. På kurset fikk man også hjelp til å regne ut ulike faktorer og formler slik at man kan sette riktig mengde insulin til gitt antall karbohydrater. Her vil jeg også tipse om appen «Karbo og insulin» som viser andelen karbohydrater i mange matvarer.
Følingsmat
Det er veldig individuelt hva man foretrekker for å behandle lavt blodsukker/føling, men etter 18 år har jeg endelig noe som funker for meg; mellombarer eller ferdige muslibarer fra butikken. Druesukker er også kjekt å ha, det kan kjøpes billig i Sverige, ellers anbefaler jeg å sjekke utvalget i nettbutikker. De har også på helsekosten, men det er ganske dyrt. Under litt hardere trening eller om man trenger noe for å få opp blodsukkeret raskt liker jeg å ha med en energigel. Flytende og lett å få i seg om man skulle få veldig lavt blodsukker. Kan kjøpes i sportsbutikken.
LES OGSÅ: Slik bruker du glukagon – en sjekkliste for pårørende
Vakttelefon diabetessykepleiere
Jeg vet ikke om dette er noe man har på alle sykehus, men der jeg følges opp har de et telefonnummer som er direkte til en diabetessykepleier som er på jobb. Denne er betjent på dagtid. Denne har jeg selv benyttet meg av da jeg har trengt hjelp til justering av basaldose og det var lenge til neste kontroll. Hør med ditt sykehus om dette er noe de praktiserer.
Diabetesforbundet og sosiale medier
Diabetesforbundet har mye god informasjon, kjemper mange viktige saker for oss med diabetes, og har alt fra gratis rådgivningstjeneste til webinarer og informasjonsmateriell. Jeg anbefaler å sjekke ut nettsiden deres og følge dem på Facebook og Instagram. Er du mellom 14 og 30 år, har også Ungdiabetes ulike arrangementer, god informasjon og til og med egen Snapchat! Jeg anbefaler også alle med diabetes å melde seg inn i Diabetesforbundet. Da får du tilgang til mange gode medlemdsfordeler, samt at du får bladet diabetes 6 ganger i året.
På Facebook er det også mange fine grupper som er relevant for deg som lever med diabetes. Her kan man finne grupper for ulike behandlingshjelpemidler og få tips og råd. Lurer jeg på noe angående pumpen eller sensoren min sjekker jeg alltid disse gruppene først. Her finner jeg som regel svar på det jeg lurer på. Det finnes også grupper hvor man kan dele erfaringer med andre som også lever med diabetes. Bare søk på diabetes så kommer det nok opp mange forslag.
Kontroll av øyne
Skal du leve godt med diabetes for resten av livet, gjør du lurt i å forebygge senkomplikasjoner. En gang i året bør man sjekke øynene sine hos øyelege. Mange steder har veldig lang ventetid, fort opp mot et år, så det er lurt å ringe og bestille en time i god tid før neste kontroll.
LES OGSÅ: Slik kan du redusere følinger
Snakk om det!
Helt til slutt. Mitt kanskje beste og viktigste råd til hvordan leve godt med diabetes: snakk om det! Har du bekymringer eller frustrasjoner rundt sykdommen din? Snakk med en venn, familie, kjæreste, lege, sykepleier eller noen du føler deg trygg på. Du kan også benytte deg av Diabeteslinjen. Jeg synes også det har hjulpet enormt å føle at man ikke er alene om sykdommen gjennom å møte andre som har diabetes, samt snakke og skrive om det. Det hjelper å høre andres erfaringer og føle at man er del av et større felleskap.
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.