Slik bruker du glukagon – en sjekkliste for pårørende

Slik bruker du glukagon – en sjekkliste for pårørende

Stine Helén Tunstrøm
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 03.04.20 | Sist redigert: 18.09.23

Dersom du får insulinsjokk og mister bevisstheten er det smart å ha glukagon tilgjengelig. Men vet familie og venner hva de skal gjøre i en slik situasjon? Vi har laget en enkel sjekkliste for pårørende.

Vet familie og venner hva de skal gjøre dersom du får insulinsjokk og mister bevisstheten? Når uhellet først er ute er det viktig at menneskene rundt deg vet hva de skal gjøre – det kan tross alt bety forskjellen på liv og død.

Annonse

Informer dine nære og kjære om at du har en glukagonsprøyte. Du bør også lære dem hvordan denne skal brukes dersom du skulle bli bevisstløs på grunn av lavt blodsukker. For eksempel ved å vise dem vår steg-for-steg guide som du finner i denne artikkelen.

Hva er glukagon?

Glukagon er et hormon som sammen med insulin skal bidra til å holde blodsukkeret vårt stabilt, men glukagon fungerer helt motsatt av insulinet. Dets viktigste oppgave er å stimulere leveren til å frigjøre glukose for å øke blodsukkeret – den motvirker altså insulinet. Dette kan være livsnødvendig ved svært lavt blodsukker hos mennesker med diabetes type 1 og for dem med insulinavhengig type 2.

LES OGSÅ: Livsviktig informasjon til pårørende!

Hva brukes det til?

Glukagon brukes som en behandling av hypoglykemi. Når en person med diabetes får så lavt blodsukker at de mister bevisstheten, og dermed ikke kan svelge sukkerholdig mat eller drikke, kan andre sette en injeksjon av glukagon. Glukagonet injiseres på omtrentlig samme måte som insulinet. Personer med insulinavhengig diabetes som har tendenser til alvorlige følinger gjør derfor lurt i å ha en glukagon-sprøyte tilgjengelig – dette kan fås på blå resept. Husk at glukagon har ett års holdbarhet, så det er best å legge opp forsyningen årlig.

Nødsituasjon, ulykke. Slik setter du glukagon ved insulinsjokk,
Illustrasjonsfoto: Getty.

Ikke ta glukagon etter alkoholinntak

Studier har vist at glukagon ikke har særlig effekt dersom man har drukket alkohol, og er derfor unødvendig å sette i slike tilfeller. Dette skyldes at glukagon regulerer blodsukkeret ved å stimulere leveren til å utskille glukose, men når du drikker alkohol vil leveren være opptatt med å bryte ned alkoholen i kroppen din i stedet.

Annonse

LES OGSÅ: Slik kan du redusere følinger

Sjekkliste for pårørende: Slik bruker du glukagon i en nødsituasjon

Når en med diabetes er bevisstløs har det ingen hensikt å gi sukkerholdig drikke eller mat, siden vedkommende ikke kan svelge, i stedet bør du gi glukagon. Her er en guide til hvordan du går frem, steg for steg:


1. Det første du bør gjøre hvis en person med diabetes har mistet bevisstheten på grunn av lavt blodsukker, er å ringe alarmsentralen på 113.

2. Glukagon kommer i pulverform som blandes i en injeksjonsvæske. Fjern beskyttelsen over nålen og forseglingen fra hetteglasset med pulver. Sett nålen ned i hetteglasset med pulver, og skyv stemplet slik at væsken blander seg med pulveret – snurr litt på glasset slik at oppløsningen blander seg godt.

3. Desinfiser injeksjonsområdet og sett hele sprøyten med glukagon i en stor muskelgruppe, som setemuskulaturen eller i låret. (Du kan også sette glukagon rett under huden, men da vil virkningen komme litt senere).

4. Sørg for å rydde vekk ting i umiddelbar nærhet av den bevisstløse i tilfelle de får kramper, og legg dem i stabilt sideleie i tilfelle de kaster opp.

5. Hvis ambulansen ikke har kommet etter 15 minutter og pasienten fortsatt er bevisstløs etter den første glukagon-sprøyten, må du sette en til. Om pasienten kommer til bevissthet mens du venter på ambulansen, kan du fortsette med å gi dem hurtigvirkende glukose i form av for eksempel druesukker eller juice (hvis de er i stand til å svelge).


NB! Husk at glukagon-sprøyten må gis umiddelbart etter at den er klargjort, det betyr altså at du ikke kan blande pulveret og injeksjonsvæsken lang tid i forveien. Dette må gjøres først når nødsituasjonen oppstår.

Mulige bivirkninger

Det er ikke uvanlig å føle seg uvel i opptil et døgn etter å ha tatt glukagon, og noen kan i tillegg bli kvalme og kaste opp. I sjeldnere tilfeller kan man få en allergisk reaksjon, enten i form av utslett på huden eller pustevansker. Om en allergisk reaksjon oppstår etter å ha satt glukagon bør lege kontaktes umiddelbart.

LES OGSÅ: Kjenner du igjen tegnene på syreforgiftning?

Kilder:
Diabetes.no, Glukagon er et hormon som stimulerer leveren til å frigjøre glukose
Diabetesdaily.com, Step-by-step guide to using glucagon
Helsenorge.no, Føling og lavt blodsukker (hypoglykemi)

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: