Livsviktig informasjon til pårørende!

Livsviktig informasjon til pårørende!

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 03.01.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Vi som lever med diabetes må ha mye kunnskap om sykdommen vår. Men vel så viktig er det at pårørende og de rundt oss har kunnskap. Det kan skille mellom liv og død!

Annonse

Mange av oss som har diabetes type 1 vet at vi bør ha en eller flere glukagonpenner. Men hva er egentlig glukagon? Jeg ble spurt om dette på jobb her om dagen av en kollega som så pennen min i kjøleskapet og lurte på hva det var.

Jeg ble overrasket over hvor lite jeg kunne om stoffet, og fant ut at jeg måtte undersøke nærmere hva det er. Og ettersom dette var noe jeg visste lite om, tenkte jeg at kanskje du også trenger en oppfriskning?

Et hormon

Ettersom jeg ikke har lest om glukagon tidligere, har jeg automatisk tenkt at det er en slags sukkerløsning man injiserer for å få opp blodsukkeret i nødsituasjoner. Først da jeg undersøkte nærmere, fant jeg ut at det var kun halve sannheten. Glukagon er nemlig ikke en sukkerløsning, men et hormon. Det produseres av bukspyttkjertelen og funksjonen er at den får leveren til å omdanne glykogen til glukose. Det har altså motsatt effekt av hormonet insulin.

LES OGSÅ: Dette bør du kunne om behandling av insulinsjokk!

Når skal man bruke det?

Man skal injisere glukagon i muskelen til mennesker med diabetes som har besvimt på grunn av lavt blodsukker. Nøyaktig beskrivelse av hvordan man klargjør væsken før injeksjon, kan du lese i Felleskatalogen (søk på legemiddelet du bruker).

Lett tilgjengelig

Annonse

Personlig har jeg ikke vært veldig flink til å passe på og ha en glukagonpenn lett tilgjengelig til alle tider. Jeg har en i kjøleskapet både hjemme og på jobb, men det beste hadde vært og hatt en på meg til alle tider. Det var først da jeg leste om oppbevaring av pennen på felleskatalogen, at jeg oppdaget at den også kan oppbevares utenfor kjøleskap. Den kan faktisk oppbevares i romtemperatur (maks 25 grader) i inntil 18 måneder, forutsatt at produktet er innenfor utløpsdatoen. Derfor bør alle som har diabetes alltid ha med seg en slik penn hvor enn man går.

LES OGSÅ: Dette MÅ du vite når du har fått diabetes!

Husk dette!

Kunnskap om glukagon kan være forskjellen på liv og død for mennesker med diabetes. Dette er veldig viktig for pårørende å vite.

Her er mine huskeregler:

Til deg med diabetes:

  1. Vær føre var og sjekk utløpsdatoen på glukagonpennen jevnlig.
  2. Ha korrekt kunnskap om når og hvordan man skal bruke pennen.
  3. Informér familie, bekjente og kolleger om hvor du oppbevarer pennen. Det er tross alt de som skal bruke den, ikke du.

Til deg som er pårørende:

  1. Tilegn deg kunnskap om diabetes.
  2. Spør den som har diabetes om hvor de oppbevarer pennen.
  3. Hvis en person med diabetes har besvimt på grunn av lavt blodsukker, så injiser glukagon i muskelen. Les mer i Felleskatalogen hvordan du tilbereder og injiserer glukagon.

LES OGSÅ: Hva bør barna vite om diabetes?

 

 

 

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: