Vil du delta i ny studie om diabetes type 2?

Vil du delta i ny studie om diabetes type 2?

Julie Cathrine Knarvik
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 01.09.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Universitetet i Bergen starter nå et forskningsprosjekt med ulike kosthold for å behandle diabetes type 2, og søker deg som har hatt diabetes type 2 i opptil 6 år!

Studien, under tittelen «Kostholdsstrategier for langvarig remisjon av type 2 diabetes», er et internasjonalt samarbeidsprosjekt med partnere i flere land (bl.a. Sverige, Danmark, Tyskland og Skottland). Studien koordineres fra Bergen og vil lokalt gjennomføres ved Klinisk institutt 2 ved Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssjukehus. Opptil 700 pasienter skal rekrutteres til sammen i de ulike landene, derav 150 i Bergensområdet. Dette vil gjøre studien til en av de største på kosthold og type 2 diabetes.

Annonse

Ifølge forsker og prosjektleder Simon N. Dankel, ved Universitetet i Bergen, vil selve studien foregå innenfor et tidsrom på omtrent 15 måneder.

– Vi ønsker å undersøke hvordan kosthold kan bidra til å snu diabetes-utviklingen, og om kosthold kan føre til tilbakegang av diabetes type 2. Det har blitt vist i tidligere studier at diabetes type 2 har gått tilbake ved kostholdsintervensjoner. Vi ønsker å se om vi kan få enda bedre resultater hvis vi har et tettere oppfølgingsprogram og kunnskapsopplæring. Vi ønsker å tilby et ernæringskurs til de som er med og gi de redskaper som kan gjøre det lettere å justere på kostholdet i hverdagen, sier Dankel.

Forsker og prosjektleder Simon N. Dankel, ved Universitetet i Bergen

LES OGSÅ: Diabetes type 2 snek seg inn i livet mitt

Trenger flere ressurser

Deltakerne blir tilfeldig fordelt til ett av to komplette kostholdsopplegg, som de selv gjennomfører i det daglige, men med jevnlig støtte til planlegging og gjennomføring (primært gjennom kontakt digitalt (e-post, video, chat) eller over telefon).

–       Vi skal sammenligne to ulike kostholds strategier og se på hva som vil fungere best i praksis. Og hvilken strategi som vil holde på den positive effekten på lengre sikt. Vi tror at støtte til kost og ernæring og livsstilsendring er helt vesentlig og at vi bør ha flere ressurser på det i helsevesenet. Det er viktig å dokumentere viktigheten av dette, sier Dankel.

Annonse

De ulike oppleggene innebærer enten en tre måneders lavenergi-kur (fullstendig måltidserstatning/ drikk med 850-900 kalorier per dag) etterfulgt av et kosthold hvor deltakerne i de siste 12 månedene begrenser fett/energi (kosthold 1) eller et kosthold med begrenset mengde karbohydrater i hele studieperioden på 15 måneder (kosthold 2).

Samme dag som deltakerne begynner med kost endringene vil de avslutte medisinering som er brukt for å regulere sin diabetes. Deltakerne vil bli bedt om å følge med på blodsukker-endringer med strips de første to ukene, og endringer i blodsukkerkontroll vil gjennomgås med dem ved første konsultasjon like etter disse to ukene. Behovet for eventuell gjenopptakelse av medisinering vil gjøres i samråd med lege tilknyttet til studien, og vurdert minst hver 3. måned.

LES OGSÅ: Som pårørende til en med diabetes type 2

Store fordeler

Deltakerne vil bli bedt om å komme til 4 halvdags visitter. Forskningsteamet vil måle puls, blodtrykk, ta blodprøver og utføre fysiologiske målinger bl.a. måling av kroppssammensetning og energimetabolisme. Alle de 4 visittene vil bli gjennomført på lik måte. Kostholdet du skal følge får du oppgitt etter første visitt, sammen med informasjon og hjelpemidler til å gjennomføringen, blant annet oppskrifter, e-læringskurs og direkte kontakt med klinisk ernæringsfysiolog og helseveileder.  

–       Intervensjonen forventes å gi reduksjon i fettmasse og, for mange, remisjon (tilbakegang) av type 2 diabetes. Deltakerne får gjennom prosjektet en grundig vurdering av sin kroppssammensetning og helsetilstand. I tillegg får du utført blodtrykksmålinger, måling av kolesterol og blodfett, blodsukker, hormoner, insulin og registrering av ernæringsvaner, samt erfare hvordan ulike typer og mengder mat virker på blodsukkeret. Totalt utgjør dette en grundig vurdering av risiko for diabetes-relatert sykdom. Deltakelse vil kreve omlegging av noen av hverdagsrutinene og kostholdsendringer i ditt kosthold. Risiko for komplikasjoner ved disse prosedyrene er vurdert som liten, mens fordelene er potensielt store, sier Dankel.

Les mer og meld deg på her!

LES OGSÅ: I faresonen for å få diabetes type 2?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: