Hvordan blir høsten?

Hvordan blir høsten?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 01.09.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Sommeren er over og høsten står for døren. Vi har forhåpentligvis lagt det verste bak oss når det kommer til korona pandemien. Men hvordan blir den nye hverdagen til høsten?

Høsten er her og samfunnet har endelig åpnet mer opp og vi går mer og mer tilbake til hvordan livene våre var før pandemien. Likevel tror jeg mye vil være forandret i forhold til hvordan hverdagen var før. Hvilke nye rutiner vil vi ta med oss, og hvordan vil det påvirke hverdagen når den skal kombineres med nye og gamle vaner?

Annonse

Hjemmekontor

Mange arbeidsplasser kommer til å videreføre muligheten for å bruke hjemmekontor. Også min arbeidsgiver er åpen på at vi kan ha mye mer hjemmekontor enn det vi hadde før pandemien. For min del, og for min diabetes, er dette gunstig.

De dagene jeg har hjemmekontor er både morgenene og ettermiddagene roligere. Jeg slipper stress med å komme meg til kontoret og kan også sove lengre kontra når jeg skal inn til byen. Jeg vil ikke ha hjemmekontor hver dag. Jeg savner og arbeide tett på kollegene mine. Men et par dager i uken er ideelt. Det vil hjelpe på stressnivået mitt og minimere risikoen for lavt blodsukker.

LES OGSÅ: Snart 15 måneder med pandemi

Trening

Før pandemien så trente jeg med en gang jeg stod opp, før frokost og før jeg vekket barna. Dette var meget gunstig for blodsukkeret mitt, da jeg fikk effekten av treningen gjennom hele dagen. I pandemien har jeg mistet denne gode rutinen. Og jeg merker det på blodsukkeret når jeg trener senere på dagen. Jeg får oftere lavt blodsukker på natta og det er høyere om morgenen fordi jeg ofte spiser på natta. Målet er å gjeninnføre rutinen med morgentrening. Men det krever disiplin og at jeg legger meg tidligere enn det jeg gjør per i dag.

LES OGSÅ: Trening med diabetes type 1

Annonse

Kosthold

Jeg har lagt på meg syv (!) kilo i løpet av pandemien. Det er mye for meg. Jeg har hatt dårlige kostholdsvaner og spist mye mer mat. Småspising har blitt et problem når maten er lett tilgjengelig. Mye tid hjemme har også ført til kjedespising og mer kosespising. Jeg håper at mer tid på kontoret og en mer aktiv hverdag skal hjelpe meg til bedre rutiner på kosthold igjen. Og at jeg mister noen av de kiloene jeg har lagt på meg.

Mer aktiv hverdag

Hverdagen under pandemien har vært inaktiv for de fleste av oss. Vi har holdt oss mest hjemme og hatt minimalt med sosialt liv. Også det påvirker blodsukkeret. Jeg gleder meg over å kunne være mer sosial og bevege meg mer ut i samfunnet. Det å gå en ekstra tur i butikken, noen timer i et kjøpesenter eller kafe med venner. Det er helt gull at det nå er helt ok å gjøre. Selvfølgelig innenfor de rammene som hele tiden gjelder. For meg er det positivt både for psyken og det fysiske. Mye stillesitting hjemme har ikke vært bra for meg.

Hvilke gode vaner fra pandemien tar du med deg inn i den nye hverdagen?

LES OGSÅ: Hva jeg drømmer om å gjøre når corona forsvinner?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: