Dette vil jeg ha i kjøleskapet denne høsten

Dette vil jeg ha i kjøleskapet denne høsten

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 15.09.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg har valgt å sette startskuddet for et sunnere kosthold denne høsten. Korona har ført til mange ekstra kilo og et mer usunt og mindre blodsukkervennlig kosthold. Det vil jeg gjøre noe med.

Det er aldri for sent å snu en uvane og starte «på nytt». Det har jeg gjort mange ganger… Denne gangen er det kostholdet mitt som skal få en renessanse. Jeg spiser stort sett sunt, men går stadig på en smell. Denne gangen skal jeg ha minst mulig usunn mat i hus og fylle på med masse sunn og blodsukkervennlig mat. Jeg vet hva som funker for kroppen min når det kommer til kosthold og det er den maten jeg skal fylle skuffer og skap med.

Annonse

Frokost

I sommer har jeg fått helt dilla på kokt egg. Og det er jo sunt. Jeg spiser to egg til frokost med litt urtesalt og plantesmør. Det vil jeg fortsette med til høsten. Jeg er også glad i havregrøt, selv om blodsukkeret mitt ofte går høyt etter et måltid med havregryn. Jeg tilsetter råkakao, suketter og eggehvite i grøten, og topper med plantesmør. Næringsrikt og godt. Jeg spiser lite pålegg, men det lille jeg spiser er ren kylling eller kalkunpålegg, kaviar og litt ost. Siden jeg ikke spiser brød så spiser jeg ofte pålegg for seg selv, som et lite mellommåltid.

PRØV GJERNE: Superfrokost: Bokhvetegrøt

Lunsj og middag

Under korona har jeg ofte spist varm lunsj. Det har gått mye i fiskekaker med høyt innhold av fisk og salater. En del meieriprodukter har jeg også alltid hatt i kjøleskapet. Favoritten er Cottage cheese mager og Yoplait dobbel null. Gjerne blandet sammen! Naturell yoghurt er også en vinner. Det kan brukes til veldig mye. Topping på grøt og bær, dressing og sammen med andre meieriprodukter.

Til salat er jeg glad i ovnsbakte grønnsaker som gresskar, sellerirot og blomkål. Gjerne med fettfattig fetaost og en lavkalori dressing. Av middager har jeg planer om å lage gryter med masse gode grønnsaker, supper og rent kjøtt og fisk. Jeg er glad i kylling og det er godt både ovnsbakt og stekt.

Grønnsaker

Kjøleskapet får aldri nok grønnsaker. Jeg har som mål å alltid ha masse grønnsaker i kjøleskapet. Squash kan brukes til mye og er kalorifattig og billig. Kål, gresskar, salat, sellerirot, brokkoli og blomkål kan også brukes til mye. Både rå i salater, ovnsbakt, supper og i gryter. Gulrot har jeg også masse av i kjøleskapet.

Annonse

LES OGSÅ: Hvordan komme igang med gode kostholdsvaner?

Dessert

Jeg er glad i noe søtt særlig på ettermiddag og kveld. Det finnes heldigvis mye godt sukkerfritt på markedet, og det er enkelt å spise sunt selv om man er glad i dessert. Så lenge jeg har et søtsug vil jeg gi etter og unne meg en sukkerfri dessert. Jeg tror det da er mindre sjansen for å spise usunt senere på dagen.

Annet

Jeg har alltid proteinpulver i hus. Jeg kjøper pulver med høyt innhold av proteiner og minimalt med sukker. Det er store variasjoner i smaken og ikke alle er like gode blandet med vann som en shake. Men jeg bruker pulveret ofte sammen med for eksempel cottage cheese og i desserter. Da fungerer de fleste typene.

Jeg skal også passe på å ha mat jeg kan ha med meg hvis jeg skal på farten. For eksempel skyr, proteinbarer og byggrynsgrøt uten sukker. Har jeg med meg noe på farten er det mindre risiko for å kjøpe noe usunt. Sukkerfri brus er jeg også avhengig av og har alltid det tilgjengelig sammen med sukkerfri saft.

LES OGSÅ: Smart kosthold for en sunn og sterk kropp

Har du noen kostholdsmål for høsten?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: